Ανακαλύψτε γιατί το φαγητό της μαμάς έχει την καλύτερη γεύση σύμφωνα με την επιστήμη και την ψυχολογία. Έχετε ποτέ αναλογιστεί γιατί το φαγητό που παρασκευάζει κάποιος άλλος για εσάς — ακόμα κι αν πρόκειται για ένα απλό σάντουιτς — φαίνεται πάντα πιο γευστικό; Δεν είναι απλά μια προσωπική αίσθηση. Η επιστήμη έχει ερευνήσει αυτό το φαινόμενο και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η ψυχολογία πίσω από την καθημερινή νοστιμιά ενός σάντουιτς δείχνει ότι όταν ετοιμάζουμε μόνοι μας το φαγητό, το μυαλό μας το φαντάζεται πριν καν το καταναλώσουμε. Αυτό σημαίνει ότι ήδη από τη διαδικασία της προετοιμασίας, νιώθουμε μια γευστική κούραση που επηρεάζει την απόλαυση μας.
Ο βραβευμένος ψυχολόγος και κάτοχος Νόμπελ, Daniel Kahneman, εξηγεί ότι όταν ετοιμάζουμε το σάντουιτς μας, έχουμε τη δυνατότητα να φανταστούμε τη γεύση του από τη στιγμή που αρχίζουμε. Αυτό δημιουργεί μια μορφή κορεσμού που επηρεάζει την όρεξή μας πριν καν καθίσουμε στο τραπέζι. Έρευνες από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που οραματίζονται επανειλημμένα ότι τρώνε συγκεκριμένο φαγητό, καταναλώνουν τελικά λιγότερο απ’ αυτό. Ο κορεσμός, ο οποίος δεν είναι φανταστικός, φτάνει στον εγκέφαλο και μειώνει την επιθυμία μας για το συγκεκριμένο φαγητό.
Αυτό που μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε το σάντουιτς ενός φίλου ή ενός εστιατορίου ως πιο λαχταριστό είναι ότι δεν έχουμε ήδη καταναλώσει νοητικά την εμπειρία της προετοιμασίας του. Η διαδικασία της φαντασίας μας οδηγεί σε μια πιο ικανοποιητική γευστική εμπειρία. Επιπλέον, η αίσθηση του νέου και του απρόβλεπτου αυξάνει την γευστική μας ικανοποίηση, καθώς η επανάληψη μειώνει την ευχαρίστηση.
Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να απολαύσετε κάτι, σκεφτείτε να το παραγγείλετε από κάποιον άλλον ή να αφήσετε τον εαυτό σας να εκπλαγεί. Και αν θέλετε να περιορίσετε την όρεξή σας, ίσως να φανταστείτε ότι το έχετε ήδη φάει!
*Πηγή: Vita*
Πηγή περιεχομένου: in.gr