Η διαχείριση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας φέρνει διαφωνίες στους συμμάχους της Ουκρανίας

Η διαχείριση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας φέρνει διαφωνίες στους συμμάχους της Ουκρανίας

Διεθνής ανησυχία για τη διαχείριση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Η πρόσφατη συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας έχει επανέλθει στο προσκήνιο, προκαλώντας διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας. Το ζήτημα επανέρχεται στις συζητήσεις που γίνονται σε θεσμικές και ad hoc συναντήσεις, περισσότερο ως δυνατότητα και λιγότερο ως απόφαση. Τρεις χρόνια μετά την έναρξη της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης, οι σύμμαχοι του Κιέβου αναζητούν τρόπους αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, που θεωρούνται κρίσιμα εργαλεία πίεσης κατά του Κρεμλίνου. Ωστόσο, το τι πρέπει να γίνει με τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε δεσμευμένα κεφάλαια διχάζει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η έλλειψη σαφούς και επίσημης έκθεσης για την ακριβή τοποθεσία των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων δημιουργεί αβεβαιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περίπου 190 δισεκατομμύρια ευρώ στο Euroclear του Βελγίου και άλλες ποσότητες διασκορπισμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και άλλες ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές.

Από τον Μάιο του 2023, η Ομάδα των Επτά (G7) έχει αποφασίσει ότι τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας θα παραμείνουν ανέγγιχτα έως ότου η χώρα αποζημιώσει την Ουκρανία για τις ζημιές που προκάλεσε.

Εντούτοις, οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να αποφασίσει μονομερώς να κατασχέσει τα χρήματα, προκαλώντας ανησυχίες για τη φήμη των χρηματοπιστωτικών κέντρων και την πιθανή φυγή ξένων κεφαλαίων. Οι μεγαλύτερες δυνάμεις της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τις προτάσεις κατάσχεσης, φοβούμενες τις μακροχρόνιες συνέπειες.

Η G7 έχει δηλώσει ότι τα ρωσικά κεφάλαια θα συζητηθούν στις επόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, με στόχο τη χρήση τους για την οικονομική αποκατάσταση της Ουκρανίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play