Η επιστήμη αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από την επιλογή τσαγιού ή καφέ

Η επιστήμη αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από την επιλογή τσαγιού ή καφέ

Ανακαλύψτε τα οφέλη του τσαγιού και του καφέ για την υγεία, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες. Ο καφές και το τσάι αποτελούν ίσως τα πιο δημοφιλή ροφήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια σημαντική μελέτη που περιλάμβανε περίπου 1,3 εκατομμύρια συμμετέχοντες έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση τσαγιού, από 1,5 έως 2 φλιτζάνια ημερησίως, σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες και συγκεκριμένα από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Επιπλέον, μια μελέτη του 2025 ανέφερε ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, δεν παρατηρούνται επιπλέον οφέλη αν η ημερήσια κατανάλωση ξεπερνά τα 2 φλιτζάνια.

Όσον αφορά το πράσινο τσάι, μια ανασκόπηση κλινικών δοκιμών έδειξε μέτριες αλλά σταθερές βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο νηστείας και τα λιπίδια στο αίμα. Οι λάτρεις του πράσινου τσαγιού εμφανίζουν επίσης χαμηλότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις και χαμηλότερη συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων. Αντίθετα, ο καφές αποδεικνύεται ότι προστατεύει από μεταβολικές, ηπατικές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 2 έως 4 φλιτζανιών καφέ ημερησίως μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες κατά περίπου 17%.

Εν κατακλείδι, και τα δύο ροφήματα προσφέρουν θετικά αποτελέσματα για την υγεία, και η επιλογή μεταξύ τους μπορεί να εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις. Ωστόσο, η μετρία κατανάλωση είναι το κλειδί.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play