Η μαγευτική πορεία της χημείας μέσα από τις καινοτομίες της BASF Hellas

Η μαγευτική πορεία της χημείας μέσα από τις καινοτομίες της BASF Hellas

Μπορεί για τους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες το όνομα BASF να παραπέμπει σε κασέτες με αγαπημένα τραγούδια της νιότης τους, ωστόσο σήμερα το όνομα αυτό είναι συνυφασμένο με μια βιομηχανία παραγωγής χημικών προϊόντων που υποστηρίζουν άλλες βιομηχανίες.

Στοιχεία για το αντικείμενο παραγωγής της εταιρείας έδωσε ο Διευθυντής της BASF Hellas στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, Αριστογείτονας Τσαουσάκης, σε συνέντευξή του στο ΕΤΒΑVIPEStudio, ένα τηλεοπτικό στούντιο που ιδρύθηκε σε συνεργασία της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και λειτουργεί στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΒΑ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσαουσάκης, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας στον Σύνδεσμο Υλικών Φυτοπροστασίας και συντονιστής στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΣΒΕ (Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος), έδωσε κάποιες ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες που μας συνδέουν με τον μαγικό κόσμο της Χημείας.

Όσον αφορά την BASF Hellas, ανέφερε ότι η εταιρεία εγκαταστάθηκε στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης το 2000 και έκτοτε παραμένει εκεί. Ως θυγατρική μιας παλιάς γερμανικής εταιρείας, τόνισε ότι «παρά τις δύσκολες προδιαγραφές που έθεσε η μητρική εταιρεία, η BASF Hellas έχει αναπτύξει στενές συνεργασίες και έχει αποκτήσει καλή εμπειρία στο ελληνικό περιβάλλον».

Η BASF παράγει πρώτες ύλες που αξιοποιούνται από άλλες βιομηχανίες για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, παράγει πρώτες ύλες για την κατασκευή κιβωτίων για την εξαγωγή ψαριών, χρώματα για αυτοκίνητα και ρούχα, σόλες για παπούτσια, καθώς και πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στις μονώσεις σπιτιών.

Λίγα προϊόντα φτάνουν απευθείας στον τελικό καταναλωτή, όπως τα προϊόντα φυτοπροστασίας που συσκευάζονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης. Με αφορμή τη δραστηριότητα της BASF που στηρίζεται στη Χημεία, ρωτήθηκε για το πώς μπορούμε να κάνουμε τη Χημεία πιο ελκυστική στους νέους.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω δράσεων των Συνδέσμων, δήλωσε. Η BASF έχει οργανώσει τέτοιες δράσεις κυρίως στην Αθήνα, με εργαστήρια για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, οι οποίες αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε η Χημεία

Σύμφωνα με τον κ. Τσαουσάκη, η Χημεία ξεκίνησε στην Ευρώπη γύρω στα 1850, όταν οι άνθρωποι ανακάλυψαν ότι ένα υλικό από τη λιθανθρακόπισσα μπορούσε να ρίξει τον πυρετό και ότι ένα άλλο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βαφή ρούχων. Έτσι δημιουργήθηκαν πρόχειρα εργαστήρια με πολλές ανακαλύψεις χημικών ουσιών. Η Bayer έβγαλε την ασπιρίνη και η BASF της εποχής παράγει χρώματα για τζιν.

Η λιθανθρακόπισσα, όπως επεσήμανε ο κ. Τσαουσάκης, είναι το παραπροϊόν του άνθρακα μετά την επεξεργασία του για φωταέριο. Στα τρέχοντα projects της εταιρείας περιλαμβάνεται και η παραγωγή οργανικών ουσιών που, με τη βοήθεια του φωτός, παράγουν ρεύμα.

Το πρόγραμμα του ΕΤΒΑVIPEStudio μεταδίδεται από τη διεύθυνση https://www.youtube.com/live/82k0l-ik9rQ, το κανάλι YouTube του ΑΠΕ-ΜΠΕ https://www.youtube.com/user/AMNAwebTV και από την ενότητα Corporate Video των Video Services του ΑΠΕ-ΜΠΕ https://www.amna.gr/video-services/544358/Corporate%20Videos και από το micro site της ΔΕΘ του ΑΠΕ-ΜΠΕ https://www.amna.gr/thessalonikifair.

©

Loading

Play