Σωφρονιστικός υπάλληλος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία στη Νέα Υόρκη, μετά το θάνατο κρατούμενου. Σωφρονιστικός υπάλληλος βρέθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια, στη σοκαριστική υπόθεση του ξυλοδαρμού ενός αφροαμερικανού κρατούμενου, ο οποίος πέθανε τον Δεκέμβριο του 2024 σε φυλακή της Νέας Υόρκης. Οι τοπικές δικαστικές αρχές επιβεβαίωσαν την απόφαση χθες Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Ρόμπερτ Μπρουκς, 43 ετών, ξυλοκοπήθηκε θανάσιμα ενώ είχε τα χέρια του δεμένα με χειροπέδες.
Δύο συνάδελφοί του υπαλλήλου αθωώθηκαν, ενώ άλλοι πέντε παραδέχθηκαν την ενοχή τους πριν από τη δίκη. Ένας επιπλέον κατηγορούμενος αναμένεται να δικαστεί τον Ιανουάριο του 2026. Ο υπάλληλος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 25 ετών.
Ο Ρόμπερτ Μπρουκς υπέστη βαρύτατους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του ξυλοδαρμού του, γεγονός που κατέγραψαν οι κάμερες που φορούσαν οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, δείχνουν τον κρατούμενο να δέχεται απανωτά χτυπήματα, αν και φαίνεται ότι δεν αποτελεί απειλή. Ειδικότερα, φαίνεται πως τον κρατούσαν καθιστό και με τραυματισμένο πρόσωπο, καθώς υπάλληλος τον πιάνει από τον λαιμό.
Ο Ρόμπερτ Μπρουκς, ο οποίος εξέτιε ποινή 12 ετών κάθειρξης για βίαια εγκλήματα, υποβλήθηκε σε ξυλοδαρμό και στραγγαλισμό χωρίς καμία νόμιμη δικαιολογία, σύμφωνα με τον ειδικό εισαγγελέα, Ουίλιαμ Φιτσπάτρικ. Παράλληλα, ένας δέκατος σωφρονιστικός υπάλληλος κρίθηκε ένοχος διότι επιχείρησε να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος.
Τα επεισόδια που σχετίζονται με την υπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου στην Αμερική έχουν επανειλημμένα συνταράξει τη χώρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον θάνατο του 46χρονου αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ το 2020, ο οποίος υπήρξε η αφορμή για μεγάλες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr