Ιράν: Αναφορές για 115 νεκρούς – Τεχεράνη: Είμαστε έτοιμοι για αντίποινα κατά Ισραήλ και αμερικανικών βάσεων

Αναταραχή στο Ιράν: Μαρτυρίες για 115 νεκρούς και εντεινόμενες διαδηλώσεις ενάντια στην καταστολή. Σχεδόν σε όλη τη χώρα, οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της αύξησης του κόστους ζωής και της κατάρρευσης του ριάλ κλιμακώνονται. Διαδηλωτές συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς οι ιρανικές αρχές έχουν εντείνει την καταστολή, ενώ το ιντερνετικό μπλακάουτ συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Human Rights Activists News Agency (HRANA), η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, οι αναφορές για τον αριθμό των νεκρών έχουν αυξηθεί δραματικά, φτάνοντας τους 116, ενώ πάνω από 2.600 άτομα έχουν συλληφθεί.

Με χάρτη του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) απεικονίζονται οι περιοχές όπου έχουν γίνει διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις παρά τις απειλές του γενικού εισαγγελέα του Ιράν, Μοχάμαντ Μοβαχέντι Αζάντ, ο οποίος προειδοποίησε για σοβαρές νομικές συνέπειες.

Κάτοικος της Τεχεράνης δήλωσε ότι το μπλακάουτ στο ίντερνετ έχει λειτουργήσει αντίθετα από τις προθέσεις των αρχών, ενισχύοντας τη συμμετοχή περισσότερων πολιτών στις διαδηλώσεις. Ο 47χρονος κάτοικος, που μίλησε ανώνυμα, τόνισε ότι η απογοήτευση και η ανία έχουν οδηγήσει πολλούς να βγουν στους δρόμους.

Οι απεργίες συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι η κατηγορία της μοχαρέμπεχ, που σχετίζεται με τον πόλεμο κατά του Θεού, αφορά τους διαδηλωτές που προκάλεσαν ζημιές και υπονόμευσαν την ασφάλεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να στηρίξουν τον ιρανικό λαό, ενώ Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο εφιάλτης του ιρανικού λαού πλησιάζει στο τέλος του.

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση θα προκαλέσει ιρανικά αντίποινα κατά του Ισραήλ και των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην περιοχή, εν μέσω κλίματος έντονης ανησυχίας για την πιθανότητα εξωτερικής παρέμβασης.

Βίντεο:

in.gr

Loading

Play