Μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράν με βίαια επεισόδια και αναφορές για θύματα αστυνομικών. Σήμερα, πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε σε κεντρική οδική αρτηρία της βορειοδυτικής Τεχεράνης, κατά την δωδέκατη ημέρα του κινήματος διαμαρτυρίας που αμφισβητεί την εξουσία στο Ιράν. Η διαδήλωση αυτή καταγράφηκε σε βίντεο που επιβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Στις εικόνες παρατηρούνται δεκάδες πεζοί διαδηλωτές και άλλοι που υποστηρίζουν το κίνημα από τα αυτοκίνητά τους, καταλαμβάνοντας τμήμα της λεωφόρου Αγιατολάχ Κασανί.
Περσικά τηλεοπτικά δίκτυα, που εδρεύουν εκτός Ιράν, αλλά και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετέδωσαν επίσης σκηνές από μεγάλες συγκεντρώσεις σε πόλεις όπως η Ταμπρίζ και η ιερή πόλη Μασχάντ. Σημαντικό είναι ότι ένα αυτοκίνητο εμβόλισε μια ομάδα αστυνομικών που προσπαθούσαν να ελέγξουν την κυκλοφορία, προκαλώντας σοκ στους θεατές.
Σύμφωνα με ενημέρωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Iran Human Rights (IHR), τουλάχιστον 45 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων οκτώ ανήλικοι, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων στα τέλη Δεκεμβρίου. Η βία από πλευράς των αρχών έχει κλιμακωθεί, με εκατοντάδες τραυματίες και πάνω από 2.000 συλλήψεις. Χθες καταγράφηκαν οι περισσότερες απώλειες σε μία ημέρα, με 13 θανάτους διαδηλωτών.
Από την άλλη πλευρά, ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τουλάχιστον 21 θανάτους από την αρχή των διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων επιβολής του νόμου. Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας την ανάγκη για διάλογο και προειδοποιώντας κατά κάθε βίαιης συμπεριφορά.
in.gr
![]()
