Η Ε3 προειδοποιεί για επαναφορά κυρώσεων στο Ιράν εάν δεν επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, γνωστές συλλογικά ως Ε3, ενημέρωσαν χθες τον ΟΗΕ ότι είναι έτοιμες να ενεργοποιήσουν τη ρήτρα της συμφωνίας του 2015 σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times. Οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας έχουν ανασταλεί και δεν έχουν επαναληφθεί μετά τον πρόσφατο πόλεμο 12 ημερών. Η συγκεκριμένη ρήτρα επιτρέπει την επαναφορά των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας εάν η Τεχεράνη δεν επιστρέψει άμεσα στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει ότι δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει την είδηση αμέσως. Η ιρανική κυβέρνηση είχε ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, όταν το Ισραήλ προχώρησε σε επιθέσεις που διήρκεσαν 12 ημέρες τον Ιούνιο, κατά τις οποίες ενεπλάκησαν και οι αμερικανικές δυνάμεις, βομβαρδίζοντας τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η παύση των εχθροπραξιών δεν έχει επαναφέρει τις συνομιλίες μεταξύ των μερών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά τους βομβαρδισμούς, η κατάσταση όσον αφορά τα 400 και πλέον κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράν, το οποίο έχει φτάσει το 60%, παραμένει ασαφής. Αυτή η ποσότητα είναι κοντά στο 90% που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι θεωρεί πως αυτή η ποσότητα ουρανίου δεν έχει καταστραφεί.
Πηγή περιεχομένου: in.gr