Σημαντικές εξελίξεις στη Λιβύη σχετικά με τη θαλάσσια συμφωνία με την Τουρκία και την αντίδραση της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός Οσάμα Χαμάντ, που έχει διοριστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην ανατολική Λιβύη, απάντησε με σφοδρότητα στις αμφιβολίες που διατύπωσε η Ελλάδα για τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Ο Χαμάντ δήλωσε ότι η συνεργασία Λιβύης – Τουρκίας είναι σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα και δεν παραβιάζει την κυριαρχία καμίας χώρας. Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα για προκλητικές δηλώσεις που εντείνουν την ένταση, δηλώνοντας ότι η Λιβύη διατηρεί το δικαίωμα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της εθνικής της ασφάλειας και των στρατηγικών της συμφερόντων.
Επιπλέον, η αμφισβήτηση των συμφωνιών που έχει συνάψει η Λιβύη με φιλικές χώρες είναι απαράδεκτη. Η Λιβύη επανέλαβε ότι τα θαλάσσια δικαιώματα της χώρας δεν είναι διαπραγματεύσιμα και ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να εξεταστεί μόνο εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Σημειώνεται ότι και η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την ανακοίνωση της Ελλάδας σχετικά με τον διαγωνισμό για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης.
Η Λιβύη κάλεσε την Ελλάδα σε εποικοδομητικό διάλογο και απαίτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης και ισότιμης λύσης που να σέβεται τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών.
in.gr
![]()

