Λύσσα: Ξεκινά η εμβολιαστική εκστρατεία για τις αλεπούδες – Ποιες περιοχές θα καλυφθούν

Λύσσα: Ξεκινά η εμβολιαστική εκστρατεία για τις αλεπούδες – Ποιες περιοχές θα καλυφθούν

Ξεκινά η εμβολιαστική εκστρατεία κατά της λύσσας για τις αλεπούδες, ενισχύοντας τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων. Στα μέσα Μαρτίου 2025, θα ξεκινήσει η 20ή εαρινή εμβολιαστική εκστρατεία κατά της λύσσας για τις αλεπούδες, η οποία συντονίζεται από τη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) και θα υλοποιηθεί με τη βοήθεια των τοπικών κτηνιατρικών αρχών. Οι εναέριες ρίψεις των αντιλυσσικών εμβολιακών δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε 17 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Αναμένεται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου 2025, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω καιρικών συνθηκών.

Τα εμβόλια-δολώματα που θα χρησιμοποιηθούν περιέχουν ζωντανό ιό με ελαττωμένη λοιμογόνο δύναμη και απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση τυχαίας επαφής, είναι απαραίτητο να ζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια. Η εμβολιαστική εκστρατεία στοχεύει στην προστασία της Υγείας των Ζώων και της δημόσιας υγείας από τη σοβαρή αυτή ζωοανθρωπονόσο.

Η χώρα μας έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης και καταπολέμησης της λύσσας, που περιλαμβάνει δύο εμβολιαστικές εκστρατείες ετησίως, με στόχο την ανοσοποίηση των κόκκινων αλεπούδων κατά του ιού της λύσσας μέσω αερομεταφοράς των αντιλυσσικών εμβολίων-δολωμάτων. Η πρώτη εναέρια εκστρατεία ξεκίνησε το 2013, έπειτα από την εμφάνιση κρούσματος λύσσας σε ζώο το 2012. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις, η Ελλάδα περιλαμβάνεται από το 2021 στον επίσημο κατάλογο των κρατών μελών που είναι απαλλαγμένα από τον ιό της λύσσας, με την τελευταία καταγραφή να είναι δημοσιευμένη στον ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων.

Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, όπως σκύλοι και γάτες, πρέπει να εμβολιάζουν τα ζώα τους υποχρεωτικά από κτηνίατρο, και η σημασία της αναφοράς θνησιγενών ζώων ή ζώων με ύποπτη συμπεριφορά για λύσσα στους αρμόδιους φορείς είναι αναγκαία. Ο ρόλος των κτηνιατρικών υπηρεσιών και των θηροφυλάκων στην επιτήρηση και καταπολέμηση της λύσσας είναι πρωταρχικής σημασίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play