Αγρότες στη Μαγνησία αναζητούν εργάτες μέσω social media καθώς οι σοδειές μένουν αμάζευτες. Στη Μαγνησία, οι παραγωγοί προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να εξασφαλίσουν εργατικό δυναμικό για τη συγκομιδή της σοδειάς τους, καθώς η έλλειψη εργατών γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Η διαδικασία προσέλκυσης εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό είναι χρονοβόρα, γεγονός που έχει ανησυχήσει τους αγρότες, οι οποίοι φοβούνται ότι θα σταματήσει η συγκομιδή των εποχικών προϊόντων. Στο Κεντρικό Πήλιο, παραγωγοί καταφεύγουν ακόμη και στη χρήση κοινωνικών δικτύων για να αναζητήσουν εργάτες. Η κατάσταση είναι σοβαρή και επηρεάζει όχι μόνο τη Μαγνησία αλλά ολόκληρη τη χώρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του taxydromos.gr, φρούτα και άλλα αγροτικά προϊόντα εποχής κινδυνεύουν να παραμείνουν αμάζευτα, ενώ η καθυστέρηση στη συγκομιδή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα όσο και στην οικονομία. Ένας παραγωγός από τα Κάτω Λεχώνια επισημαίνει ότι τα προϊόντα του σαπίζουν και σημειώνει την αναγκαιότητα αναζήτησης εργατριών μέσω των κοινωνικών δικτύων για τη λειτουργία του συσκευαστηρίου του.
Η γήρανση του πληθυσμού και η μετακίνηση εργατικού δυναμικού σε άλλους τομείς αναδεικνύονται ως κύριοι λόγοι για την έλλειψη εργατών γης. Παρά τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την προσέλκυση εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό, οι διαδικασίες παραμένουν χρονοβόρες, προκαλώντας συναγερμό στους παραγωγούς. Οι αγρότες ζητούν από το κράτος να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις, όπως η επιδότηση εργατών γης και η δημιουργία επιδομάτων εργασίας.
Επιπλέον, τονίζουν τη σημασία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τους αλλοδαπούς εργάτες, καθώς η καλή συνεννόηση είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική εκτέλεση της δουλειάς. Σημειώνεται επίσης ότι οι ενδιαφερόμενοι για εργασία στον αγροτικό τομέα θα πρέπει να διαθέτουν δίπλωμα τρακτέρ και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για τις πιο εξειδικευμένες εργασίες στην ύπαιθρο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr