Απελευθέρωση μαθητών στη Νιγηρία: 100 μαθητές ελευθερώθηκαν, ενώ 165 παραμένουν αιχμάλωτοι. Οι αρχές της Νιγηρίας ανακοίνωσαν την απελευθέρωση 100 μαθητών που είχαν απαχθεί από ένοπλους στο καθολικό σχολείο St. Marys τον προηγούμενο μήνα, όπως επιβεβαίωσαν πηγές του ΟΗΕ και τοπικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή. Ενώ τα παιδιά έφτασαν στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, η τύχη των 165 υπόλοιπων μαθητών και μελών του προσωπικού παραμένει αβέβαιη. Η μαζική απαγωγή πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στο βόρειο-κεντρικό τμήμα της πολιτείας Νίγηρα.
Συνολικά 315 μαθητές και μέλη του προσωπικού είχαν απαχθεί αρχικά, σε ένα περιστατικό που παραπέμπει στην ενορχηστρωμένη απαγωγή μαθητριών από τη Μπόκο Χαράμ το 2014 στο Τσιμπόκ. Περίπου 50 μαθητές κατάφεραν να δραπετεύσουν λίγο μετά την απαγωγή, με αποτέλεσμα να παραμείνουν 265 που θεωρούνται ότι είναι ακόμα κρατούμενοι μέχρι την πρόσφατη απελευθέρωση.
Τα 100 παιδιά που απελευθερώθηκαν έφτασαν στην Αμπούτζα και αναμένονται να παραδοθούν στις τοπικές αρχές της πολιτείας Νίγηρα τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγή του ΟΗΕ. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει την απελευθέρωση, αλλά δεν παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία διάσωσης, εάν δηλαδή επιτεύχθηκε μέσω διαπραγματεύσεων ή στρατιωτικής επιχείρησης, ούτε για την κατάσταση των υπολοίπων κρατουμένων.
Η απελευθέρωση επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του προεδρικού γραφείου, Σάντεϊ Ντερ, με τον εκπρόσωπο της επισκοπής Κονταγκόρα, Ντάνιελ Ατόρι, να δηλώνει: «Προσευχόμασταν και περιμέναμε την επιστροφή τους. Αν είναι αλήθεια, τότε είναι χαρμόσυνα νέα, αλλά δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση».
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
