Ο καφές σας μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών

Ο καφές σας μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών

Ανακαλύψεις δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώνει τη δράση των αντιβιοτικών στα βακτήρια.

Η κατανάλωση ορισμένων καθημερινών τροφών και ποτών, όπως ο καφές, μπορεί να ενισχύει την ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν και του Βίρτσμπουργκ στη Γερμανία, η καφεΐνη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το Escherichia coli (E. coli) ενορχηστρώνει πολύπλοκες ρυθμιστικές διεργασίες για να αντιδράσει σε χημικά ερεθίσματα, επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας Ανα Ρίτα Μπροτσάντο και η ομάδα της εξέτασαν 94 διαφορετικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, για να κατανοήσουν την επίδρασή τους στη γονιδιακή ρύθμιση των βακτηρίων.

Ορισμένες καθημερινές ουσίες μπορεί να επηρεάζουν τη γονιδιακή ρύθμιση στα βακτήρια, ακόμη και αν δεν έχουν άμεση αντιμικροβιακή δράση. Η καφεΐνη, συγκεκριμένα, πυροδοτεί μια σειρά γεγονότων που καταλήγουν σε μειωμένη πρόσληψη αντιβιοτικών, όπως η σιπροφλοξασίνη, από το E. coli. Οι ερευνητές το περιγράφουν αυτό ως ανταγωνιστική αλληλεπίδραση, όπου η καφεΐνη αποδυναμώνει τη δράση του φαρμάκου.

Εντυπωσιακό είναι ότι η μείωση της δράσης των αντιβιοτικών δεν παρατηρήθηκε σε άλλα παθογόνα όπως η Salmonella enterica, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ίδια περιβαλλοντικά ερεθίσματα μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικές αντιδράσεις σε παρόμοια είδη βακτηρίων. Αυτή η νέα έρευνα συμβάλλει στην κατανόηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για μελλοντικές θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play