Ο λόγος πίσω από τη ρίψη χιλιάδων κουνουπιών από drones πάνω από τα νησιά της Χαβάης

Ο λόγος πίσω από τη ρίψη χιλιάδων κουνουπιών από drones πάνω από τα νησιά της Χαβάης

Η ρίψη αρσενικών κουνουπιών στη Χαβάη από drones στοχεύει στη μείωση του πληθυσμού των θανάσιμων ενοχλητικών εντόμων. Τον περασμένο Ιούνιο, δεκάδες βιοδιασπώμενες κάψουλες απελευθερώθηκαν από drones πάνω από τα δάση της Χαβάης. Κάθε μία από αυτές περιείχε περίπου 1.000 κουνούπια, αλλά δεν πρόκειται για οποιαδήποτε κουνούπια, όπως εξηγεί το CNN. Ήταν αρσενικά κουνούπια, εκτρεφόμενα σε εργαστήριο, που δεν τσιμπούν και φέρουν ένα κοινό βακτήριο. Όταν αυτά τα αρσενικά ζευγαρώνουν με τα άγρια θηλυκά, τα αυγά τους δεν εκκολάπτονται. Ο κύριος στόχος αυτής της ενέργειας είναι να περιοριστεί ο πληθυσμός των εισβολικών κουνουπιών που απειλούν τα ενδημικά πτηνά της Χαβάης, όπως οι σπάνιοι honeycreepers.

Τα συγκεκριμένα πτηνά διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη γονιμοποίηση και τη διασπορά σπόρων και έχουν κεντρική θέση στον πολιτισμό της Χαβάης. Δυστυχώς, από τα περισσότερα από 50 είδη honeycreepers που υπήρχαν παλιότερα, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 17, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι υπό εξαφάνιση. Η αποψίλωση των δασών και η ανθρώπινη ανάπτυξη έχουν συμβάλλει σε αυτή την απώλεια, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την ελονοσία των πτηνών, η οποία διαδίδεται από τα κουνούπια.

Τα κουνούπια αυτά δεν είναι ενδημικά της Χαβάης και εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1826, πιθανότατα μέσω φαλαινοθηρικών πλοίων. Οι ντόπιοι πληθυσμοί πτηνών δεν είχαν καμία φυσική άμυνα απέναντι στις ασθένειες που μετέφεραν. Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει τα κουνούπια να ανεβαίνουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα, καθώς τα honeycreepers προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στις ψηλότερες περιοχές των νησιών.

Οι επιστήμονες, με στόχο τη διαχείριση των πληθυσμών των κουνουπιών, έχουν προτείνει διάφορες λύσεις τα τελευταία χρόνια. Μία από αυτές είναι η τεχνική Incompatible Insect Technique (IIT), που περιλαμβάνει την απελευθέρωση αρσενικών κουνουπιών που φέρουν το βακτήριο Wolbachia. Όταν αυτά ζευγαρώνουν με τα άγρια θηλυκά, τα αυγά τους δεν εκκολάπτονται.

Το 2023, οι ρίψεις των Wolbachia κουνουπιών ξεκίνησαν σε περιοχές όπου ζουν honeycreepers, με τη χρήση drones και ελικοπτέρων. Σήμερα, απελευθερώνονται 500.000 κουνούπια την εβδομάδα στο Μάουι και άλλα τόσα στο Καουάι, χρησιμοποιώντας βιοδιασπώμενες κάψουλες. Ο δρ. Φάρμερ επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται παγκοσμίως για σκοπούς διατήρησης της άγριας ζωής.

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην απελευθέρωση των εντόμων ήταν το δύσκολο έδαφος και οι καιρικές συνθήκες. Έτσι, η ABC δοκίμασε τη χρήση drones για τις ρίψεις, επιτυγχάνοντας τη διαδικασία με μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να σωθούν τα honeycreepers, αν οι προσπάθειες καταπολέμησης των κουνουπιών με IIT αποδειχτούν επιτυχείς. Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Κύριαζη, μεταδιδακτορικό ερευνητή, αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί άμεσα, το παράθυρο ευκαιρίας θα κλείσει γρήγορα.

Αν ελεγχθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών, τα πουλιά ενδέχεται να ανακάμψουν και ίσως αποκτήσουν φυσική ανοσία με την πάροδο του χρόνου. Οι προσπάθειες διάσωσης των κουνουπιών και η δυνατότητα επανεισαγωγής άλλων ειδών είναι κρίσιμες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στα νησιά της Χαβάης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play