Ο Κιρ Στάρμερ ανακοινώνει στρατηγικά μέτρα για την ενίσχυση της βρετανικής άμυνας, αντιμετωπίζοντας σύγχρονες απειλές. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε την 2α Ιουνίου ότι η χώρα του πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο πόλεμο, ανακοινώνοντας σχέδια για την κατασκευή έως και 12 υποβρυχίων και επενδύσεις δισεκατομμυρίων λιρών σε πυρηνικά και άλλα όπλα. Ο Στάρμερ επισήμανε ότι ο καλύτερος τρόπος για την αποτροπή της σύγκρουσης είναι η προετοιμασία για αυτήν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε βιομηχανική εγκατάσταση στη Γλασκώβη, πριν από τη δημοσίευση της στρατηγικής αμυντικής αναθεώρησης της κυβέρνησης, η οποία εξετάζει τις απειλές που αντιμετωπίζει η Βρετανία.
Η τελευταία αναθεώρηση άμυνας πραγματοποιήθηκε το 2021 και ενημερώθηκε το 2023, ωστόσο, η τρέχουσα απειλή είναι πιο σοβαρή και πιο άμεση από οποιαδήποτε άλλη περίοδο από τον Ψυχρό Πόλεμο, σύμφωνα με τον Στάρμερ, που αναφέρθηκε σε πόλεμο στην Ευρώπη, νέους πυρηνικούς κινδύνους και κυβερνοεπιθέσεις.
Η στρατηγική αναθεώρηση υπό την ηγεσία του Τζορτζ Ρόμπερτσον, πρώην γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, αποκτά επείγουσα σημασία εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας για τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Αν και η ανακοίνωση της αναθεώρησης αναμένεται άμεσα, προτείνεται η προμήθεια έως 7.000 βρετανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς και η δημιουργία νέας κυβερνοδιοίκησης, με συνοδευτική επένδυση ενός δισεκατομμυρίου λιρών σε ψηφιακές δυνατότητες.
Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. λίρες για την ανακαίνιση στρατιωτικών υποδομών και τη βελτίωση της στρατολογίας. Οι προτάσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που οι δαπάνες της Βρετανίας για την άμυνα αναμένεται να αυξηθούν στο 2,5% του ΑΕΠ, μεταθέτοντας πόρους από την αναπτυξιακή βοήθεια. Η κυβέρνηση τόνισε ότι οι επενδύσεις αυτές θα έχουν θετικά αποτελέσματα για την εγχώρια οικονομία, αν και το ερώτημα παραμένει πόσες από αυτές τις δαπάνες μπορεί να αντέξει η χώρα σε δύσκολους δημοσιονομικά καιρούς.
Πηγή περιεχομένου: in.gr