Αναλύουμε την πολυμορφία του αγροτικού κινήματος και τις διαφορετικές τάσεις που επικρατούν στα μπλόκα. Το αγροτικό κίνημα χαρακτηρίζεται από την ποικιλομορφία του, τις εσωτερικές διεργασίες και τις ποικίλες απόψεις που εκπροσωπούν οι αγρότες στα μπλόκα. Παράλληλα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, τη διαχείριση της κρίσης αναλαμβάνει και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης. Η εκτόνωση της κατάστασης αποδεικνύεται περίπλοκη, καθώς συνδυάζει μαζικότητα και απουσία εθιμοτυπικών διαδικασιών. Ακόμα και εκφράσεις ακραίας βίας έχουν καταγραφεί, όπως πρόσφατα στην Κρήτη, υποδεικνύοντας μια σημαντική ρευστότητα στην κατάσταση.
Η σύσκεψη του Συντονιστικού για τους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης, όπου συμμετείχαν οι Χατζηδάκης και Τσιάρας, δεν βρήκε θετική υποδοχή από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ), η οποία προγραμματίζει να συνεδριάσει στο πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας Λάρισας, όπου καλούνται οι εκπρόσωποι των 50 μπλόκων της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νίκαια και μέρος της Θεσσαλίας παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα, φιλοξενώντας μαχητικές δυνάμεις του ΚΚΕ. Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, και ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, είναι εξέχουσες προσωπικότητες του κινήματος.
Τα μπλόκα της Θεσσαλίας παραδοσιακά δίνουν τον τόνο στις κινητοποιήσεις. Το γεγονός ότι φέτος κατάφεραν να βγάλουν τρακτέρ στην Εθνική Οδό λειτουργεί ως θρυαλλίδα για την κλιμάκωση των αντιδράσεων σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα μπλόκα αυτά χαρακτηρίζονται από μεγάλη συμμετοχή και δομή λειτουργίας με συνελεύσεις.
Η διαμάχη μεταξύ των κυρίαρχων τάσεων του κινήματος αφορά τη σχέση με την κυβερνητική πολιτική. Μια τάση επιδιώκει τη συμφιλίωση με την κυβερνητική πολιτική και αποδέχεται την ευρωπαϊκή ΚΑΠ, ενώ η άλλη υιοθετεί μια ριζοσπαστική προσέγγιση, επικεντρωμένη στα συμφέροντα του αγρότη και καταγγέλλει την εκμετάλλευση από βιομηχάνους και μεγαλέμπορους.
Αξιοσημείωτο είναι πως οι δεξιές διαρροές στον βορρά, με συμμετοχή νεοδημοκρατών που έχουν μετατοπιστεί στην Ελληνική Λύση, προσθέτουν μια επιπλέον διάσταση στη σύνθεση των μπλόκων. Ο Κυριάκος Βελόπουλος πρόσφατα παρευρέθηκε σε εκδήλωση στα Μάλγαρα, ενώ η πολιτική δυναμική ενισχύεται από πρόσωπα που εκπροσωπούν διάφορες πολιτικές κατευθύνσεις.
Τα μπλόκα φαίνεται να αποτελούν ένα διακομματικό φαινόμενο, καθώς αγρότες διαφορετικών πολιτικών καταβολών συμμετέχουν, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους απέναντι στις πολιτικές που τους πλήττουν, ενώ παρατηρείται και παρουσία συνδικαλιστών με διαφοροποιημένα πολιτικά φόντα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
