Οι κορυφαίοι εμπορικοί οίκοι εισέρχονται στην αποθήκευση ενέργειας

Οι κορυφαίοι εμπορικοί οίκοι εισέρχονται στην αποθήκευση ενέργειας

Οι κορυφαίοι εμπορικοί οίκοι επενδύουν στην αποθήκευση ενέργειας για να εκμεταλλευτούν τις διακυμάνσεις τιμών. Οι σημαντικοί οίκοι εμπορίας ενέργειας και πρώτων υλών, όπως η Castleton Commodities International (CCI), η Vitol Group και η Trafigura Group, πραγματοποιούν μαζικές επενδύσεις σε βιομηχανικής κλίμακας μπαταρίες στην Ευρώπη. Ο στόχος τους είναι να κεφαλαιοποιήσουν την ακραία μεταβλητότητα στις τιμές της ενέργειας, που προκαλείται από την αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών.

Η CCI, πριν από τρία χρόνια, διερευνούσε τρόπους εκμετάλλευσης αυτού του φαινομένου και ανακάλυψε ότι η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μπαταριών μπορεί να αποτελέσει τη λύση. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την απορρόφηση πλεονάζουσας ενέργειας σε περιόδους χαμηλών τιμών και τη διάθεσή της στο δίκτυο όταν οι τιμές και η ζήτηση αυξάνονται.

Η είσοδος των εμπορικών οίκων σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στις απελευθερωμένες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, όπου οι εταιρείες κοινής ωφέλειας κυριαρχούσαν. Η CCI προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 600 εκατ. έως 1 δισ. δολαρίων μέχρι το 2027, με ήδη αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία αποθήκευσης σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Γερμανία.

Η αγορά της αποθήκευσης ενέργειας προσελκύει επιπλέον επενδυτές και η χωρητικότητα αποθήκευσης στην Ευρώπη αναμένεται να επταπλασιαστεί μέχρι το 2030, σύμφωνα με αναλυτές. Ο κατακόρυφος περιορισμός του κόστους των μπαταριών, που έχει μειωθεί πάνω από 50% τα τελευταία δύο χρόνια, καθιστά τις επενδύσεις σε αυτήν την τεχνολογία όλο και πιο βιώσιμες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play