Γνωρίστε την OLAUG, μια ομάδα γυναικών που δείχνει ότι η ηλικία δεν είναι εμπόδιο στη δράση για το περιβάλλον. Στην ήσυχη περιοχή του Cape Cod στη Μασαχουσέτη, μια ομάδα γυναικών αποδεικνύει ότι η ηλικία μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για νέα ξεκινήματα και δράσεις. Οι Old Ladies Against Underwater Garbage (OLAUG) είναι μια πρωτοβουλία που ιδρύθηκε από τη 84χρονη Susan Baur και στοχεύει στον καθαρισμό των βυθών των λιμνών από τα σκουπίδια. Η ομάδα αυτή ενσαρκώνει την ιδέα ότι η περιβαλλοντική δράση και η ενεργός ζωή δεν γνωρίζουν ηλικιακά όρια, καθώς κάθε αποστολή τους αποτελεί μια περιπέτεια και μια δήλωση προσφοράς.
Η έμπνευση για την OLAUG προήλθε από τις καθημερινές βουτιές της Baur, η οποία, ως πρώην ψυχολόγος, παρατηρούσε τα σκουπίδια που συσσωρεύονταν στους βυθούς των λιμνών κοντά στο σπίτι της. Έτσι, αποφάσισε να συγκεντρώσει φίλες της και να δράσουν μαζί, και η ανταπόκριση ήταν τόσο θετική ώστε το 2023 συγκεντρώθηκαν 21 γυναίκες για την πρώτη δοκιμαστική αποστολή. Η ομάδα επεκτάθηκε και συνεχώς νέες γυναίκες επιθυμούν να συμμετάσχουν, ενισχύοντας την προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και απολαμβάνοντας τη χαρά της ομαδικής δράσης.
Οι αποστολές της OLAUG πραγματοποιούνται με ζευγάρια κολυμβητριών, που υποστηρίζονται από καγιάκ ή κανό για τη συλλογή των απορριμμάτων. Οι συμμετέχουσες εντοπίζουν αντικείμενα διαφόρων ειδών — από παλιές γυάλινες φιάλες μέχρι σύγχρονα πλαστικά απορρίμματα — και καταγράφουν πληροφορίες για την περιβαλλοντική διαχείριση των λιμνών, συμβάλλοντας στην πρόοδο των τοπικών κοινοτήτων.
Η συμμετοχή στην OLAUG έχει προσφέρει σε πολλές γυναίκες, όπως η 70χρονη Diane Hammer, νέα αυτοπεποίθηση. Χρησιμοποιώ δυνάμεις που δεν ήξερα ότι είχα, δηλώνει, ενώ η 74χρονη Mary Grauerholz επισημαίνει ότι οι γυναίκες πάντα είχαν δύναμη, αλλά αυτή συχνά δεν αναγνωρίζεται. Η OLAUG αποδεικνύει ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες μπορούν να εμπνέουν και να ηγούνται, με το πνεύμα της ομάδας να συνοψίζεται στη φράση: Είμαστε ηλικιωμένες και το καυχιόμαστε!
Η συμμετοχή στις υποβρύχιες αποστολές έχει και προσωπική διάσταση για πολλές συμμετέχουσες. Η Marci Johnson, μέλος της ομάδας, αναφέρει ότι οι αποστολές της βοήθησαν στην ανάρρωση της από τον καρκίνο του μαστού, προσφέροντας θεραπευτική αξία. Σήμερα, η OLAUG αριθμεί 30 μέλη ηλικίας 64 έως 85 ετών και η λίστα αναμονής συνεχώς διευρύνεται. Οι γυναίκες εκφράζουν την αγάπη τους για τις λίμνες και την φύση, καθώς και για τα παραδοσιακά μπισκότα που συνοδεύουν κάθε αποστολή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
 
 
						 
  
