Ανακαλύψτε τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου και τη συμβολή του στην υγεία και τη διατροφή. Η ελιά, από την αρχαιότητα, αναγνωριζόταν ως το ιερό δέντρο της θεάς Αθηνάς και το κλαδί της συμβόλιζε την ειρήνη. Το πολύτιμο αυτό δώρο της προστάτιδας της Αθήνας προσέφερε στους πολίτες της πόλης πόρους για τη διατροφή, τον φωτισμό και τη θέρμανση, καθώς και για την υγεία τους. Με την πάροδο των αιώνων, η ελιά συνέχισε να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη ζωή των Βυζαντινών και στην Ορθοδοξία, όπου το ελαιόλαδο θεωρείται σύμβολο θεραπείας σωματικών και ψυχικών ασθενειών. Σήμερα, η ελιά και το ελαιόλαδο παραμένουν θεμελιώδη στοιχεία του πολιτισμού μας, σχετιζόμενα με τις κοινωνικές και θρησκευτικές μας δραστηριότητες. Παράλληλα, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ήδη αναγνωρίσει τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου από το 4000 π.Χ., ενώ σημαντικές προσωπικότητες της ιατρικής, όπως ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης, το συνιστούσαν για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών παθήσεων.
Η επιστήμη και οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία επιβεβαιώνουν τις αρχαίες πεποιθήσεις, κατατάσσοντας το ελαιόλαδο στις φαρμακευτικές ουσίες που συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες προέρχονται από την ιδανική αναλογία χημικών συστατικών, κυρίως του ελαϊκού οξέος, το οποίο ανέρχεται στο 74% της σύνθεσής του. Το ελαιόλαδο περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες Ε και Κ, που συμμετέχουν σε μηχανισμούς που καθυστερούν τη γήρανση και προστατεύουν από λοιμώξεις και καρκίνο.
Μελέτες δείχνουν ότι, αν και η συνολική πρόσληψη λιπαρών δεν σχετίζεται άμεσα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα φυτικά λιπαρά και τα λιπαρά από ψάρια μειώνουν τον κίνδυνο. Επίσης, το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά τις χρόνιες παθήσεις, προστατεύοντας από καρδιοαγγειακές νόσους και εκφυλιστικές παθήσεις των κυττάρων.
Στη μαγειρική, το ελαιόλαδο υπερέχει λόγω της σταθερότητάς του σε υψηλές θερμοκρασίες, κάνοντάς το ιδανικό για μαγείρεμα και τηγάνισμα. Ακόμα, είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και στην πρόληψη αθηρωματικών πλάκων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr