Προοπτικές της Θεσσαλονίκης ως κορυφαίου κόμβου συνεδριακού τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια

Προοπτικές της Θεσσαλονίκης ως κορυφαίου κόμβου συνεδριακού τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια

Η Θεσσαλονίκη έχει αποδείξει ότι διαθέτει τη δυναμική για να αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους συνεδριακούς προορισμούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου, τεχνολογικά προηγμένου και βιώσιμου συνεδριακού κέντρου είναι αναγκαία, καθώς αυτό θα ενσωματωθεί στον αστικό ιστό της πόλης.

Ο παγκόσμιος συνεδριακός κλάδος έχει ετήσιο οικονομικό αποτύπωμα που ξεπερνά τα 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ. Η Θεσσαλονίκη, με την Αθήνα να διαγράφει ισχυρή πορεία, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί κορυφαίος προορισμός επαγγελματικών και επιστημονικών διοργανώσεων στην Ευρώπη. Με την ανάπτυξη της πόλης, οι φορείς του συνεδριακού τουρισμού τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών.

«Μια τέτοια δύναμη δεν είναι απλώς εντυπωσιακή, είναι ευκαιρία. Και η Ελλάδα, με πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, οφείλει να τη διεκδικήσει», αναφέρει η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES), Αντωνία Αλεξάνδρου.

«Η ανάγκη για επιπλέον υποδομές και ειδικά για τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου είναι επιτακτική», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau (TCB), Μάκης Μοναστηρίδης, τονίζοντας ότι «αυτό είναι το επόμενο μεγάλο βήμα που πρέπει να κάνει η πόλη και ο προορισμός».

«Ένα τέτοιο κέντρο δεν θα είναι μόνο ένας πολυχώρος συνεδρίων και εκδηλώσεων. Θα αποτελέσει έναν κόμβο δραστηριότητας και καινοτομίας που θα ενισχύσει την τοπική οικονομία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πρέπει να αναγνωριστεί ότι η Θεσσαλονίκη υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες έχουν επενδύσει σε νέα συνεδριακά κέντρα. «Η Θεσσαλονίκη πρέπει να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα, αν θέλει να διατηρήσει τη θέση της στον διεθνή συνεδριακό χάρτη», συμπληρώνει.

Το 2024 καταγράφηκε η μεγαλύτερη συνεδριακή δραστηριότητα στην ιστορία της πόλης, με 727 συνέδρια και ημερίδες και 170.000 συμμετοχές. «Η συνεχής παρουσία και εκπροσώπηση της πόλης σε διεθνή fora είναι οι λόγοι για τους οποίους η Θεσσαλονίκη κατάφερε να σημειώσει τόσο μεγάλη πρόοδο», δήλωσε ο κ. Μοναστηρίδης.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων τονίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου. «Η σχεδιαζόμενη ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά έργα για τη Βόρεια Ελλάδα», υπογραμμίζει.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η αποφασιστικότητα για την προώθηση των έργων που θα δώσουν στην πόλη τη θέση που της αξίζει. «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι απλώς ένας περιφερειακός παίκτης, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους συνεδριακούς προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή», καταλήγει.

Loading

Play