Η ρομποτική τεχνολογία κάνει ένα ακόμη βήμα στην ορθοπαιδική χειρουργική του δημόσιου συστήματος υγείας, με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» και τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η πρώτη ρομποτική επέμβαση έχει οριστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου.
Όπως δήλωσε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Κουλουβάρης, η επέμβαση θα είναι αρθροπλαστική γόνατος και θα γίνει από τον ίδιο μαζί με τον καθηγητή Δημήτρη Κούλαλη.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στο Αττικόν και το Hospital for Special Surgery (HSS) του Cornell University στη Νέα Υόρκη, με τη στήριξη της δωρεάς του ΙΣΝ. Όπως σημειώνει ο κ. Κουλουβάρης, η συνεργασία αυτή επιτρέπει στους Έλληνες γιατρούς να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε ένα από τα κορυφαία διεθνώς κέντρα ορθοπαιδικής και να τις ενσωματώνουν σταδιακά στην κλινική πράξη. Το νέο ρομποτικό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί αρχικά σε αρθροπλαστικές γόνατος, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει επέκταση και στις αρθροπλαστικές ισχίου και ώμου. Τα νέα μοντέλα για ισχίο και ώμο αναμένεται να έχουν φτάσει έως τον Φεβρουάριο, ώστε το Αττικόν να ακολουθεί παράλληλα με το HSS τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Η δωρεά περιλαμβάνει, πέρα από το ρομποτικό σύστημα, τα απαραίτητα αναλώσιμα, πενταετή συντήρηση, αναβαθμίσεις και τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης για γιατρούς, το BioSkills Center Lab. Εκεί οι γιατροί θα μπορούν να εκπαιδεύονται όχι μόνο στο χειρουργείο, αλλά και σε εργαστηριακές προσομοιώσεις.
Θα καθιερώσουμε ρομποτική μέρα χειρουργείου
Στόχος, όπως λέει ο καθηγητής, είναι να δημιουργηθεί στο νοσοκομείο μια ξεχωριστή «ρομποτική ημέρα χειρουργείου». Το Αττικόν θα λειτουργήσει επίσης ως κέντρο εκπαίδευσης για γιατρούς που θέλουν να πιστοποιηθούν στη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος. Ήδη, όπως επισημαίνει, ο ίδιος και ο καθηγητής Κούλαλης είναι πιστοποιημένοι στη χρήση του ρομπότ και θα μπορούν να εκπαιδεύσουν και άλλους συναδέλφους τους. Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο κ. Κουλουβάρης και στη δυνατότητα διαδικτυακής διασύνδεσης του Νοσοκομείου Αττικόν με νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.
«Ήδη πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες παρουσιάσεις περιστατικών σε συνεργασία με το HSS της Νέας Υόρκης, ενώ στόχος είναι η διαδικτυακή διασύνδεση με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα. Έτσι, γιατροί που αντιμετωπίζουν δύσκολα περιστατικά θα μπορούν να παρουσιάζουν την περίπτωση και να λαμβάνουν επιστημονική καθοδήγηση, ιδιαίτερα σε σύνθετες αρθροπλαστικές γόνατος, ισχίου και ώμου».
Αναφερόμενος στα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής, ο κ. Κουλουβάρης σημειώνει ότι σήμερα αφορούν κυρίως την ακρίβεια στις μετρήσεις και στην τοποθέτηση των υλικών, καθώς δεν έχει ακόμη αποδειχθεί με στατιστικά δεδομένα ότι προσφέρει μακροπρόθεσμα σημαντικά καλύτερα κλινικά αποτελέσματα από την κλασική αρθροπλαστική. Το πεδίο, ωστόσο, εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς.
«Τα νέα συστήματα ενσωματώνουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα της επέμβασης και να δώσουν ακόμη και προβλέψεις για το αναμενόμενο κλινικό αποτέλεσμα. Εκτιμώ ότι μέσα στους επόμενους έξι έως δέκα μήνες, αναμένεται να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα και καλύτερη στατιστική τεκμηρίωση για τα κλινικά οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής».
Ο κ. Κουλουβάρης υπογραμμίζει, τέλος, ότι η πρωτοβουλία δεν αφορά μόνο την απόκτηση ενός σύγχρονου χειρουργικού μηχανήματος. «Η δωρεά του ΙΣΝ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μακροχρόνια επιστημονική συνεργασία, εκπαίδευση, μεταφορά τεχνογνωσίας και διασύνδεση του δημόσιου συστήματος υγείας με ένα από τα σημαντικότερα διεθνή κέντρα ορθοπαιδικής στον κόσμο, το Hospital for Special Surgery του Cornell University στη Νέα Υόρκη, με τελικό στόχο το όφελος των ασθενών».
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
![]()
