Ο αντιπρόεδρος της ρουμανικής κυβέρνησης παραιτήθηκε λόγω σκανδάλου διαφθοράς που προκάλεσε ανησυχίες για την κυβερνητική διαφάνεια. Την παραίτησή του υπέβαλε ο αντιπρόεδρος της ρουμανικής κυβέρνησης, Ντράγκος Αναστάζιου, εξαιτίας ενός παλαιού σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο είχε εμπλακεί ως μάρτυρας. Ο πρωθυπουργός Ίλιε Μπολόζαν είχε αναθέσει στον Αναστάζιου την επίβλεψη της μεταρρύθμισης των κρατικών εταιρειών, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Η κρίση προήλθε από την αποκάλυψη ότι μία από τις εταιρείες του Αναστάζιου εκβιαζόταν από έναν εφοριακό επιθεωρητή, στον οποίο κατέβαλε χρήματα επί οκτώ χρόνια, από το 2009, προκειμένου να αποφύγει χρονοβόρες επιθεωρήσεις. Ο επιθεωρητής καταδικάστηκε για τη δωροληψία το 2023, ενώ ο Αναστάζιου και ο συνεταίρος του δεν έχουν διωχθεί ποτέ για κάποιο αδίκημα.
Ο Αναστάζιου δήλωσε ότι η εταιρεία του πλήρωσε όλους τους φόρους της και ότι οι πληρωμές στον εφοριακό έγιναν προκειμένου να επιβιώσει, και όχι για να κερδίσει. Κάλεσε επίσης τους επιχειρηματίες να μιλήσουν ανοιχτά για τις συνθήκες εργασίας στη Ρουμανία, προτρέποντάς τους να μην αποδέχονται τις πρακτικές που είχε ακολουθήσει ο ίδιος.
Η κυβέρνηση, που προγραμματίζει αύξηση φόρων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές επιδομάτων τον Αύγουστο, ήδη έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διαδηλώσεις. Παρά την αναστάτωση, κατάφερε να αποφύγει την υποβάθμιση της αξιολόγησής της από τους οίκους αξιολόγησης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr