Σημαντικό συνέδριο για τη Δημοσιογραφία Δεδομένων και τις νέες τεχνολογίες πραγματοποιείται στην Αθήνα. Το 5ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Δημοσιογραφίας Δεδομένων και Υπολογιστικής Δημοσιογραφίας θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η Αθήνα αναμένεται να αποτελέσει προορισμό για όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον της ενημέρωσης. Μετά από προηγούμενες επιτυχημένες διοργανώσεις σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία και η Ελβετία, το συνέδριο φέρνει στο προσκήνιο τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν τη δημοσιογραφική πρακτική, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη, την εξόρυξη δεδομένων και την αυτοματοποίηση. Η ατζέντα περιλαμβάνει ομιλίες και εργαστήρια με κορυφαίους ομιλητές από διάφορες κορυφαίες ακαδημαϊκές και δημοσιογραφικές κοινότητες.
Μερικοί από τους κορυφαίους ομιλητές περιλαμβάνουν:
– Cheryl Phillips, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Stanford
– Nick Diakopoulos, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Northwestern
– Laura Ellis, Επικεφαλής Έρευνας & Ανάπτυξης, BBC
– Marc Lavallee, Ιδρυτής Lyra TK και πρώην Διευθυντής & Επικεφαλής Έρευνας & Ανάπτυξης των New York Times
– Dhrumil Mehta, Καθηγητής Δημοσιογραφίας Δεδομένων στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Columbia και στο Harvard Kennedy School
Για πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή στο συνέδριο, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.more.com/gr-el/conference/european-data-computational-journalism-2025/. Επιπλέον, η ατζέντα του συνεδρίου είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο https://www.datajconf.com/.
Η διοργάνωση του συνεδρίου ανήκει στο Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και απευθύνεται σε δημοσιογράφους, επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, ερευνητές και ακαδημαϊκούς. Οι Έλληνες διοργανωτές περιλαμβάνουν τους Κωνσταντίνο Μουρλά, Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών, Κατερίνα Σωτηράκου, Διευθύντρια του IQ Media Hub και Παναγιώτη Γερμανάκο, Research Lead στην SAP SE & ΕΚΠΑ.
Η θεματολογία του συνεδρίου σχετίζεται με την κατεύθυνση της Επιστήμης των Δεδομένων στη Δημοσιογραφία του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών: Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr