Ανακαλύψτε την παραδοσιακή συνταγή για το νοστιμότερο μοσχαρίσιο στιφάδο, ιδανικό για οικογενειακά τραπέζια. Το μοσχαρίσιο στιφάδο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα χειμωνιάτικα πιάτα που καταναλώνονται επίσης και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα σε κυριακάτικα γεύματα στη βεράντα με θέα τη θάλασσα. Πρόκειται για μια παραδοσιακή και γευστική συνταγή, αν και αρκετά απαιτητική: το μοσχαράκι στιφάδο.
Τα υλικά
– 3/4 φλ. ελαιόλαδο
– 1 κιλό μοσχαράκι (σπάλα, ποντίκι), κομμένο σε μερίδες
– 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε καρέ
– 7 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
– 8 μικρά ή μέτρια κολοκυθάκια
– 3 μέτριες ντομάτες, τριμμένες και περασμένες από σουρωτήρι για να απομακρυνθούν τα πολλά υγρά
– ½ φλ. κόκκινο ή ροζέ κρασί
– 2 κ.σ. ξίδι από κρασί
– 3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
– 2-3 φύλλα δάφνης
– ½ κ.γ. κύμινο
– Αλάτι
– Πιπέρι
Η διαδικασία
Ξεκινάμε τη συνταγή σοτάροντας ελαφρά στην κατσαρόλα τα καρέ κρεμμυδιού με το ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρέας. Αλατίζουμε ελαφρά. Γυρίζουμε τα κομμάτια όταν ξεκολλάνε μόνα τους, ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Όταν σωθούν τα υγρά, σβήνουμε με το κρασί.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, τις τριμμένες ντομάτες, το ξίδι, το σκόρδο, λίγο αλάτι, τα μπαχαρικά και τα δαφνόφυλλα, και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Συνήθως δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό αν σιγομαγειρεύουμε.
Κατόπιν, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, κομμένα στα τέσσερα ή στη μέση κατά μήκος, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν. Δεν ανακατεύουμε, αλλά κουνάμε την κατσαρόλα. Τελειώνουμε το φαγητό μας μαγειρεύοντας με ανοιχτή την κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να μείνει με τη σάλτσα του. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγη ώρα πριν σερβίρουμε.
Πηγή περιεχομένου: in.gr