Η Ελλάδα ξεχωρίζει στη γαστρονομία, κατακτώντας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στα Taste Atlas Awards. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να αναδείξει τη γαστρονομική της κληρονομιά, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην ετήσια κατάταξη του Taste Atlas για τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου για το 2025, αφήνοντας πίσω της γευστικούς κολοσσούς όπως η Ιαπωνία και η Γαλλία. Η ελληνική κουζίνα ανακηρύχθηκε η δεύτερη καλύτερη κουζίνα του κόσμου στα Taste Atlas Awards 25/26, με βάση σχεδόν 600.000 αξιολογήσεις. Το αποτέλεσμα αυτό αναδεικνύει την αξία και την ποιότητα των ελληνικών γαστρονομικών προϊόντων, ενώ η Ιταλία διατηρεί την πρωτοκαθεδρία με βαθμολογία 4.64.
Στην κορυφαία δεκάδα, η Ελλάδα κατατάσσεται αμέσως μετά την Ιταλία, ενώ ακολουθούν το Περού και η Ισπανία. Η υψηλή αυτή διάκριση οφείλεται στην υπεροχή των τοπικών σπεσιαλιτέ και προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Οι φημισμένες ελληνικές γεύσεις, όπως η Φάβα Σαντορίνης, το Φιστίκι Αιγίνης, το Κοντοσούβλι και το ελαιόλαδο από το Κολυμβάρι Χανίων, συγκέντρωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα της ελληνικής γαστρονομίας.
Η ελληνική γαστρονομία πλέον αναγνωρίζεται ισάξια με τις πιο διάσημες παραδοσιακές κουζίνες, επιβεβαιώνοντας ότι η φιλοσοφία της απλότητας και της ποιότητας είναι αυτή που κερδίζει το διεθνές κοινό. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Περουβιανή κουζίνα, ακολουθούμενη από τις Πορτογαλικές και Ισπανικές κουζίνες. Η θέση της Γαλλίας στην ένατη θέση σηματοδοτεί μία στροφή προς πιο αυθεντικές και λιγότερο τυποποιημένες γεύσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
