Το ελληνικό δίκτυο αντιμετωπίζει προκλήσεις ανάπτυξης ΑΠΕ έως το 2033 λόγω περιορισμών σύνδεσης. Νέο θεσμικό πλαίσιο με αυστηρούς όρους για τη χορήγηση δικαιωμάτων σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο για νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) επεξεργάζεται ο ΑΔΜΗΕ. Η ανάγκη για αυτούς τους περιορισμούς προκύπτει από το , με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών. Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης, .
Το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και άλλους αρμόδιους φορείς, αναμένεται να είναι έτοιμο για παρουσίαση σε λίγους μήνες. Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν περιορισμούς για τη σύνδεση έργων ΑΠΕ, καθώς η διαθεσιμότητα ηλεκτρικού χώρου δεν επαρκεί για όλες τις αιτήσεις.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 15 GW, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι συνδεδεμένα με το σύστημα του ΑΔΜΗΕ. Υπάρχουν, επιπλέον, αιτήσεις για σύνδεση από έργα ΑΠΕ ισχύος άνω των 80 GW, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διαχείριση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα, οι επενδύσεις στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου έχουν αυξηθεί, με τα ετήσια ποσά να ανέρχονται πλέον σε 700 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο οι περιορισμοί στη δυνατότητα σύνδεσης είναι αναπόφευκτοι. Σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, δεν είναι δυνατόν να συνδεθούν όλες οι αιτήσεις για έργα ΑΠΕ,
Η στρατηγική του ΥΠΕΝ προβλέπει την υπερδέσμευση ηλεκτρικού χώρου, όμως αυτή αναμένεται να επιφέρει περιορισμούς στην ηλεκτροπαραγωγή, προκαλώντας αβεβαιότητα στην αγορά. Κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, η ανάγκη για μεγάλες περικοπές στην παραγωγή ενέργειας έχει ήδη επισημανθεί, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του ηλεκτρικού συστήματος.
Ο κίνδυνος υπερπαραγωγής, όπως επισημαίνεται από τον καθηγητή του ΕΜΠ, κ. Σταύρο Παπαθανασίου, έχει αυξηθεί, καθώς η εξαγωγή ενέργειας συναντά τεχνικά όρια. Η στρατηγική απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας περιλαμβάνει τη συνεργασία με την Κομισιόν για την ανάπτυξη καλύτερων υποδομών και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, ενόψει της πίεσης που ασκεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr