Το PKK ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Τουρκία, σύμφωνα με το φιλοκουρδικό κόμμα DEM. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, την αποχώρηση των τελευταίων μαχητών του από την Τουρκία προς το βόρειο Ιράκ, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας με την Άγκυρα. Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM), Τουντζέρ Μπακιρχάν, δήλωσε ότι είναι καιρός να περάσουμε στη δεύτερη φάση μέσω νομικών και πολιτικών σταδίων. Αυτή η διαδικασία έχει ως στόχο να τερματίσει μια ένοπλη σύγκρουση που διαρκεί τέσσερις δεκαετίες.
Ο Μπακιρχάν υπογράμμισε ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα πρέπει τώρα να διευκολύνει την εξέλιξη της διαδικασίας αυτής, η οποία ξεκίνησε πέρυσι από την Άγκυρα, αναφέροντας ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής της τουρκικής ιστορίας, όπου είναι αναγκαία νομικές διατάξεις που θα στηρίξουν τη διαδικασία ειρηνικής λύσης.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από έμμεσες συνομιλίες που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2024, το PKK, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, ανακοίνωσε τον Μάιο τη διάλυσή του, ανταγωνιζόμενο την έκκληση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του ιστορικού ηγέτη του, που κρατείται φυλακισμένος από το 1999. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναφέρει ότι η σύγκρουση μεταξύ του PKK και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας έχει προκαλέσει περίπου 50.000 θανάτους από το 1984, συμπεριλαμβανομένων 2.000 στρατιωτών, καθώς και δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τουρκική οικονομία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
