Τσαβδαρίδης: ΤΑΑ και Αναπτυξιακός Νόμος άλλαξαν τη βιομηχανία στην Ελλάδα

Τσαβδαρίδης: ΤΑΑ και Αναπτυξιακός Νόμος άλλαξαν τη βιομηχανία στην Ελλάδα

Τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και του Αναπτυξιακού Νόμου στον μετασχηματισμό της ελληνικής βιομηχανίας ανέδειξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, σε συνέντευξή του στον υπεύθυνο Επικοινωνίας της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Γιώργο Αλοίμονο, στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Studio στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία οδήγησαν τις επιχειρήσεις από την οικονομική επιβίωση στον εκσυγχρονισμό και την εξωστρέφεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική βιομηχανία αντιμετώπιζε ως βασικά αδύνατα σημεία το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων, το υψηλό ενεργειακό κόστος και τον παρωχημένο τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ μέσω των διαθέσιμων κινήτρων ενισχύθηκαν οι συγχωνεύσεις, αναβαθμίστηκε ο παραγωγικός εξοπλισμός και μπήκαν σε εφαρμογή τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, ρομποτικής και αυτοματοποίησης.

Ο κ. Τσαβδαρίδης σημείωσε ότι το ΤΑΑ έδωσε έμφαση στην πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ ο Αναπτυξιακός Νόμος λειτούργησε συμπληρωματικά, παρέχοντας φορολογικά κίνητρα και χρηματοδοτήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις παραμεθόριες περιοχές, όπου το ποσοστό επιδότησης έφτασε έως και το 75%.

Κατά τον υφυπουργό, οι παρεμβάσεις αυτές ενίσχυσαν τη συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, προσέλκυσαν επενδύσεις και δημιούργησαν μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας παράλληλα στη συγκράτηση του ανθρώπινου δυναμικού στην περιφέρεια.

Η βιομηχανία ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης

Ο κ. Τσαβδαρίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην ποιότητα της απασχόλησης στη βιομηχανία, σε σύγκριση με κλάδους όπως ο τουρισμός και η εστίαση, όπου μεγάλο μέρος της εργασίας είναι εποχικό. Όπως ανέφερε, η βιομηχανία προσφέρει μόνιμες θέσεις, δυνατότητες εξέλιξης και ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό, ενισχύοντας έτσι την παραμονή νέων επιστημόνων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, μίλησε για την ανάπτυξη περιφερειακών παραγωγικών «hubs» στη φαρμακοβιομηχανία, την αγροδιατροφή και τη μεταλλουργία, τα οποία, όπως εκτίμησε, διαμορφώνουν ευρύτερα οικοσυστήματα ανάπτυξης. Υπογράμμισε επίσης το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της βιομηχανικής απασχόλησης, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε μία θέση εργασίας στη βιομηχανία μπορεί να δημιουργεί δύο έως τρεις έμμεσες θέσεις.

Ως άμεσες προτεραιότητες έθεσε τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της βιομηχανίας και τη δημιουργία ισχυρών Επιχειρηματικών Πάρκων στην περιφέρεια, με σύγχρονες ψηφιακές και μεταφορικές υποδομές και ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος.

Αναφερόμενος στην περίοδο 2015-2019, ο υφυπουργός άσκησε έντονη κριτική στην τότε οικονομική πολιτική, κάνοντας λόγο για επενδυτική άπνοια, αβεβαιότητα, υπερφορολόγηση και γραφειοκρατία. Αντιπαρέβαλε την περίοδο μετά το 2019, κατά την οποία, όπως υποστήριξε, αυξήθηκαν οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και οι εξαγωγές, ενώ η Ελλάδα μετατράπηκε σε «αξιόπιστο, δυναμικό και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

Τέλος, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «Made in Greece» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση τους στις διεθνείς αγορές. Προανήγγειλε επίσης κυβερνητικές ανακοινώσεις με ορίζοντα έως το 2030, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας τις εξαγγελίες του μη ρεαλιστικές.

Επιμέλεια Μπάμπης Γιαννακίδης

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη εδώ: https://youtu.be/tI2npKMeeKo

Loading

Play