Ανησυχητικά επίπεδα τριφθοροξικού οξέος σε δημητριακά δείχνουν τη σοβαρότητα της ρύπανσης στην Ευρώπη. Η χρήση φυτοφαρμάκων που περιέχουν τριφθοροξικό οξύ (TFA), ένα από τα πιο διαδεδομένα αιώνια χημικά, ευθύνεται για τα ανησυχητικά επίπεδα της τοξικής αυτής ουσίας σε δημητριακά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτά τα προϊόντα, βασικά για τη διατροφή μας, περιλαμβάνουν αλεύρι (λευκό ή ολικής άλεσης) και επεξεργασμένα τρόφιμα όπως ψωμί και ζυμαρικά.
Μελέτη του Δικτύου Δράσης για τα Φυτοφάρμακα στην Ευρώπη (PAN) αποκαλύπτει ότι τα δημητριακά πρωινού είναι τα πιο μολυσμένα τρόφιμα. Οι μέσες συγκεντρώσεις σε αυτά τα προϊόντα είναι 107 φορές υψηλότερες από εκείνες του νερού της βρύσης. Το τριφθοροξικό οξύ παράγεται όταν τα φυτοφάρμακα που περιέχουν χημικές ενώσεις Pfas διασπώνται στο έδαφος, προκαλώντας ρύπανση. Η παρουσία του έχει εντοπιστεί σε διάφορα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων γλυκών και ζυμαρικών.
Οι υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (Pfas), γνωστές ως αιώνια χημικά, είναι τοξικές και απαιτούν επείγουσα ρύθμιση. Η αρνητική τους επίδραση στην ανθρώπινη υγεία έχει επιβεβαιωθεί μέσα από πολυάριθμες μελέτες που συνδέουν αυτά τα χημικά με σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Ακτιβιστές καλούν τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν αυστηρούς κανόνες σχετικά με τη χρήση τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει ουσιαστικοί έλεγχοι στα τρόφιμα.
Η ανάλυση του Δικτύου Δράσης για τα Φυτοφάρμακα, η οποία είναι η πρώτη του είδους της στην ΕΕ, εξέτασε 65 συμβατικά προϊόντα δημητριακών από 16 ευρωπαϊκές χώρες και αποκάλυψε ότι το 81,5% των δειγμάτων περιείχε TFA, με τα περισσότερα μολυσμένα προϊόντα να προέρχονται από την Ιρλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Τα ευρήματα υποδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος, το οποίο απαιτεί άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
