Καρφιά Βερολίνου για τις συνθήκες στη Μόρια

Έντονη η κριτική της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Μόρια.

propoli

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται με νόημα, τα διαθέσιμα οικονομικά μέσα επαρκούν για τη βελτίωση της κατάστασης.

«Παρότι μειώθηκε ελαφρώς τις προηγούμενες εβδομάδες ο αριθμός των ανθρώπων στους υπερπλήρεις καταυλισμούς, η κατάσταση στη Λέσβο παραμένει ανησυχητική», αναφέρεται σε απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά από επερώτηση που κατέθεσε η Κ.Ο. των Πρασίνων και την οποία πρόκειται να δημοσιεύσουν οι εφημερίδες του «Δημοσιογραφικού Δικτύου Γερμανίας».

Η κριτική επικεντρώνεται στο χρόνο αναμονής για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

«Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης, τα ραντεβού που δίνονται τώρα στη Λέσβο για προφορικές ακροάσεις είναι για τον Μάρτιο του 2019, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής έχει μειωθεί ελαφρώς. Μείζονος σημασίας για τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά παραμένει όμως το να επισπευστούν την ίδια ώρα και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες», επισημαίνεται στην απάντηση που έλαβε η βουλευτής των Πρασίνων Λουίζε Άμτσμπεργκ.

Αγώνας δρόμου για βελτίωση της κατάστασης ενόψει του χειμώνα

Όπως επισημαίνεται στην απάντηση, αυτό το διάστημα η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές υπηρεσίες προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης πριν την έλευση του χειμώνα.

Aliri

«Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επισκευή του αποχετευτικού συστήματος αλλά και δημιουργία χειμερινών καταλυμάτων» αναφέρεται.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων: «Αυτό το διάστημα η γερμανική κυβέρνηση δεν διακρίνει ενδείξεις ότι δεν υπάρχουν επαρκή οικονομικά μέσα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης».

 

Πηγή: DW

Loading