Με μια μεγάλη συναυλία για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων άνοιξαν οι φετινές εκδηλώσεις «Πρέσπες 2019»

Με μια συναυλία αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων στο Λιμνοχώρι, ένα μικρό χωριό στις όχθες της γραφικής λίμνης Ζάζαρη άνοιξε η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων «Πρέσπες 2019».

Οι αδελφοί Τσαχουρίδη και η ερμηνεύτρια Λιζέτα Νικολάου ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους που είχαν κατακλύσει την ανατολική όχθη της λίμνης που χόρεψαν και τραγούδησαν την λαϊκή παράδοση του Πόντου της Πόλης και της Σμύρνης. Ο Ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωσταντίνος Φωτιάδης μίλησε για την ανάγκη διατήρησης της μνήμης και του αγώνα να αναγνωρισθεί η Γενοκτονία, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής των εκδηλώσεων Γιώργος Λιάνης μίλησε για την ιστορία των εκδηλώσεων των Πρεσπών και την ευρεία αποδοχή και υποστήριξη που έχουν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και κάλεσε τους πολίτες της Φλώρινας να κρατήσουν το παραπάνω γεγονός ως κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

propoli

Κατά την έναρξη των εκδηλώσεων απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό οι δύο βουλευτές της Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης (ΝΔ) και Πέτη Πέρκα (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αμυνταίου Κωσταντίνος Θεοδωρίδης, η σύζυγος και ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη και η κόρη του Σπύρου Μουστακλή.

Οι εκδηλώσεις των Πρεσπών συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή 23 Αυγούστου με ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που φέτος κλείνει 95 χρόνια ζωής με μια συναυλία στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας. Ο Βασίλης Λέκκας θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μίκη, ενώ για πρώτη φορά με την παρότρυνση του ίδιου του συνθέτη η Πάολα θα ερμηνεύσει τραγούδια του σε δημόσιο χώρο.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading