Περίπου 4.000 κλήσεις για τροχαίες παραβάσεις έχουν ήδη καταγραφεί από τις έξυπνες κάμερες που λειτουργούν σε διάφορα σημεία της Αττικής. Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, αναμένεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία και οι 388 νέες κάμερες που έχει εγκαταστήσει η Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα, η κτηματογράφηση της χώρας έχει φθάσει στο 99%, με στόχο την ολοκλήρωση των βασικών λειτουργιών του Εθνικού Κτηματολογίου έως το τέλος του 2026.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε ότι οι περίπου 4.000 κλήσεις που έχουν βεβαιωθεί έχουν ήδη αποσταλεί στους παραβάτες, ενώ τα τεχνικά προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στην αρχική φάση λειτουργίας του συστήματος έχουν πλέον επιλυθεί. «Όποια λάθη υπήρξαν έχουν εξαλειφθεί», τόνισε, προσθέτοντας ότι το σύστημα λειτουργεί τώρα υπό κανονικές συνθήκες.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι οι 388 νέες κάμερες βρίσκονται σε διαδικασία ρύθμισης του λογισμικού τους και θα αρχίσουν να καταγράφουν παραβάσεις παραβίασης ερυθρού σηματοδότη. Οι παραβάσεις θα καταχωρίζονται αυτόματα στο ενιαίο πληροφοριακό σύστημα, μέσω του οποίου θα εκδίδονται και θα αποστέλλονται οι σχετικές πράξεις βεβαίωσης.
Επιπλέον, προανήγγειλε την πιλοτική λειτουργία δύο καμερών Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίες θα ανιχνεύουν πολλαπλές παραβάσεις, όπως η μη χρήση κράνους από δικυκλιστές και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Για τις λεωφορειολωρίδες, η καταγραφή παραβάσεων γίνεται προς το παρόν από δέκα ειδικές κάμερες που έχουν εγκατασταθεί σε αστικά λεωφορεία.
![]()
