Αιγαίο: Καταγράφηκαν Στρόβιλοι Von Karman – Τι είναι και πώς δημιουργούνται

Oι πολύ ωραίες και εντυπωσιακές μεγάλες αλυσίδες σπειροειδών δινών όπως αυτών της παρακάτω φωτογραφίας κατεγράφησαν από τον Δορυφόρο Terra Modis την Πέμπτη (22/12) νότια των νησιών Σαμοθράκης και Λήμνου και οι στρόβιλοι αυτοί σχημάτισαν ένα νοητό τόξο κατά μήκος της πνοής του Β-ΒΑ ανέμου που έπνεε στη περιοχή

Το φαινόμενο παρουσιάστηκε μετά από την πρόσφατη ψυχρή εισβολή η οποία όμως βρίσκεται στο τέλος της , ενω σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση αυτών των στροβίλων είχε η επίδραση της “θερμής” θάλασσας , και η κατώτερη αναστροφή της ατμόσφαιρας (low level inversion). Εάν οι άνεμοι ήταν πιο ενισχυμένοι στα κατάντη του νησιού της Σαμοθράκης , οι δίνες που θα σχηματιζόταν θα ήταν πολυ πιο ευδιάκριτες όπως είχε συμβεί πέρσι στις 12 Νοεμβρίου 2021 όπου οι στρόβιλοι ήταν ευδιάκριτοι .

propoli

Γενικότερα αυτή η θαυμάσια νεφική δομή παρατηρείται την ψυχρή περίοδο του έτους σε συνθήκες επικράτησης του λεγόμενου καιρού βορειοανατολικού ρεύματος, δηλαδή μιας κυκλοφορίας που μεταφέρονται ψυχρές αέριες μάζες από την Ρωσία και την Ουκρανία πάνω από τα σχετικά θερμότερα ύδατα του Αιγαίου Πελάγους. Τότε αυτή η ροή ευνοεί την δημιουργία “νεφικών οδών” -Cloud Steets – από νέφη stratocumulus σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος.

Η Σαμοθράκη, αποτελεί το πρώτο κάθετο εμπόδιο στην επικράτηση αυτής της βορειοανατολικής ατμοσφαιρικής ροής με αποτέλεσμα, κάτω από συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες, να γεννιούνται στην υπήνεμη πλευρά του νησιού αυτοί οι εκπληκτικοί στρόβιλοι που με εναλλασσόμενη περιστροφή διαχέονται προς το κεντρικό Αιγαίο Πέλαγος.

Δείτε επίσης: Συνεχίζουν στο Αιγαίο τις προκλήσεις οι Τούρκοι

Loading