Ανακαλύψτε την ομορφιά του Κόζιακα και των Αντιχασίων, δύο περιοχές που ενσωματώνονται στο Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, όπου η πλούσια πανίδα και χλωρίδα συνυπάρχουν αρμονικά. Σύμφωνα με στοιχεία της Αναπτυξιακής Τρικάλων, αυτές οι περιοχές προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για εξερεύνηση και επαφή με τη φύση.
Ο Κόζιακας, γνωστός και ως Κερκέτιον Όρος, βρίσκεται στην ανατολική Πίνδο και εντυπωσιάζει με τις βραχώδεις κορυφές και τα δασωμένα φαράγγια του. Στην περιοχή αυτή έχουν καταγραφεί 11 ενδημικά είδη χλωρίδας, ενώ οι πληθυσμοί μεγάλων θηλαστικών, όπως το ελάφι και το ζαρκάδι, απαιτούν ιδιαίτερη προστασία. Η περιοχή είναι επίσης σημαντική για την άγρια πανίδα, φιλοξενώντας σπάνια είδη όπως η αρκούδα και ο λύκος, καθώς και πληθυσμούς αρπακτικών πουλιών, όπως οι γυπές.
Η περιοχή Αντιχασίων-Μετεώρων καλύπτει το ανατολικό τμήμα του νομού Τρικάλων και διακρίνεται για την ποικιλία της βλάστησης, που οφείλεται στα φυσιογραφικά χαρακτηριστικά της και την ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι δασωμένες εκτάσεις εναλλάσσονται με ανοικτές περιοχές και βραχώδεις εξάρσεις, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά.
Η περιοχή αυτή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς βιότοπους για τα αρπακτικά πουλιά στην Ελλάδα, με σπάνια είδη όπως ο κραυγαετός και ο φιδαετός να αναπαράγονται εδώ. Η μόνιμη παρουσία του λύκου και η επανεμφάνιση της αρκούδας τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνουν τη σπουδαιότητα της περιοχής για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Τρικάλων, κ. Βάϊος Κουτής, επισημαίνει ότι οι διαδρομές σε αυτές τις περιοχές προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά την πλούσια πανίδα και χλωρίδα.
![]()

