Η ιστορία του τουρισμού στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη του ελληνικού κράτους και την εικόνα που επιδίωξε να παρουσιάσει διεθνώς. Από το 1929 και για πολλές δεκαετίες, οι αφίσες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) υπηρέτησαν ως το πιο χαρακτηριστικό μέσο αυτής της προβολής, αναδεικνύοντας τη χώρα ως προορισμό μοναδικής φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αυτές οι αφίσες δεν ήταν απλά διαφημιστικά εργαλεία, αλλά έργα τέχνης, δημιουργημένα από κορυφαίους καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν την ελληνική εικαστική σκηνή του 20ου αιώνα. Καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Τσαρούχης και η Λουίζα Μοντεσάντου συνέβαλαν με το προσωπικό τους ύφος στη διαμόρφωση της οπτικής ταυτότητας της χώρας. Παράλληλα, η φωτογράφος Nelly’s παρουσίασε την Ελλάδα ως τόπο μύθου και ομορφιάς.
Η επιλογή του ΕΟΤ να συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες και να χρησιμοποιήσει καλλιτεχνικές φωτογραφίες δεν ήταν απλώς μια στρατηγική προβολής, αλλά μια δήλωση ταυτότητας. Μέσα από την τέχνη υψηλής ποιότητας, η Ελλάδα προβάλλεται όχι μόνο ως τουριστικός προορισμός, αλλά και ως ζωντανός πολιτισμός γεμάτος έμπνευση.
Η έκθεση «Ελλάδα, χώρα αναφοράς. Η τέχνη στις αφίσες του ΕΟΤ (1929-1976)», που θα διαρκέσει από 03/04/2026 έως 27/09/2026 στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Alpha Bank στην Κέρκυρα, αφηγείται την ιστορία της Ελλάδας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού και της τέχνης που υπηρέτησε αυτήν την εξέλιξη. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 46 αφίσες του ΕΟΤ από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και άλλες σημαντικές συλλογές.
Η παρουσίαση της έκθεσης στην Κέρκυρα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το νησί αυτό υπήρξε ένας από τους πρώτους τόπους όπου η εμπειρία του ταξιδιού συνδέθηκε με την πολιτισμική συνάντηση και τη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας.
![]()

