Ανησυχητικά ευρήματα για τα χημικά στα ελληνικά αυγά ελευθέρας βοσκής – Υγειονομικοί κίνδυνοι

Ανησυχητικά ευρήματα για τα χημικά στα ελληνικά αυγά ελευθέρας βοσκής – Υγειονομικοί κίνδυνοι

Μελέτη αποκαλύπτει υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών χημικών σε αυγά ελευθέρας βοσκής, εγείροντας σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους. Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήχθη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σχετικά με την παρουσία επικίνδυνων χημικών ουσιών στα αυγά, που αποτελούν βασικό διατροφικό είδος. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό *Science of The Total Environment*, αναδεικνύει την ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων PFAS (υπερφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών) στα ελληνικά αυγά ελευθέρας βοσκής. Αυτές οι χημικές ουσίες, γνωστές ως παντοτινά χημικά, συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές και στους εμπόρους, ενώ ανησυχία εκφράζεται και από τις αρχές δημόσιας υγείας. Η ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι τα αυγά είναι γεμάτα τοξικά φυτοφάρμακα, που μεταφέρονται μέσω της τροφής στις κότες και τελικά στα αυγά.

Σύμφωνα με την έρευνα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΕΚΠΑ τονίζουν ότι οι PFAS είναι «αιώνιες» χημικές ουσίες που δεν αποδομούνται και παραμένουν στο περιβάλλον, εισχωρώντας στην τροφική αλυσίδα και φθάνοντας στον άνθρωπο. Στην Ελλάδα, τα αυγά είναι κεντρικό κομμάτι της διατροφής, καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως σε γεύματα και σνακ.

Η μελέτη εξέτασε δείγματα αυγών από πέντε περιοχές: Σέρρες, Μαγνησία, Βοιωτία, Αττική και Ηλεία, εντοπίζοντας υπολείμματα φαρμάκων και φυτοφαρμάκων σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα από την Ηλεία, όπου όλα τα αυγά που ελέγχθηκαν υπερέβαιναν τα επιτρεπόμενα όρια. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι κότες σε ιδιωτικά κοτέτσια τείνουν να καταναλώνουν μολυσμένα τρόφιμα, νερό και έδαφος, θέτοντας έτσι σοβαρά θέματα υγείας στους καταναλωτές που επιλέγουν αυγά ελευθέρας βοσκής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη, η έρευνα αποκάλυψε ότι 8 από τα 17 δείγματα υπερέβαιναν τα όρια που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έκθεση αυτών των ευρημάτων υποδηλώνει την ανάγκη για εντατικούς ελέγχους στην παραγωγή αυγών στην Ελλάδα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play