Ανοίγει η πλατφόρμα στήριξης για τους πυρόπληκτους

Σε πλήρη λειτουργία από αύριο οι ψηφιακές πλατφόρμες

Από αύριο το απόγευμα αναμένεται να ανοίξουν οι δυο ψηφιακές πλατφόρμες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για να υποβληθούν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές (arogi.gov.gr) και θα διατεθούν δωρεές (e-dorees.gov.gr). Αφού πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες αυτοψίες από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην Εύβοια και την Αττική, οι δευτεροβάθμιες καταγραφές θα ολοκληρωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

propoli

Οι έλεγχοι που είχαν γίνει στις περιοχές αυτές έχουν ξεπεράσει τους 1350 και από εδώ και πέρα γίνονται οι απαραίτητοι επανέλεγχοι των κτισμάτων που είναι ακατάλληλα πλέον μετά τις πυρκαγιές. Ανάλογη είναι η εικόνα στην Πελοπόννησο, όπου οι πρωτοβάθμιες και οι επαναληπτικές αυτοψίες έχουν ολοκληρωθεί σε Ηλεία, Λακωνία και Μεσσηνία, όπου έχουν γίνει περισσότεροι από 400 έλεγχοι.

Από σήμερα γίνεται η πρώτη αξιολόγηση των ακινήτων στην Αρκαδία, κι αυτό διότι τις προηγούμενες μέρες δεν επιτρεπόταν να συμβεί λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στην περιοχή. Οι μηχανικοί του Υπουργείου αναμένεται να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε κτίσματα των οποίων οι ιδιοκτήτες έλειπαν.

Ανοίγουν οι πλατφόρμες – άμεσα οι αποζημιώσεις

Ανάλογα με το ποιο θα είναι το συμπέρασμα από τους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν ο κάθε πολίτης θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα της διεύθυνσης arogi.gov.gr και να λάβει την προκαταβολή που του αναλογεί και αποζημίωση. Συγκεκριμένα, για κατοικίες η άμεση ενίσχυση ανέρχεται σε έως 20.000 ευρώ για κατοικία και έως 22.000 ευρώ για επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, μέσω της πλατφόρμας e-dorees.gov.gr μετά την καταγραφή των αναγκών, θα μπορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του Taxis θα μπορούν να δηλώσουν την προσφορά σε χρήματα ή σε είδος. Επίσης, στην πλατφόρμα θα διατίθεται ο ειδικός Λογαριασμός Κρατικής Αρωγής για την κατάθεση δωρεών που έχει ανοίξει το Υπουργείο Οικονομικών.

Προχωρά το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας

Ο Υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος ο οποίος έχει οριστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνος για τα προγράμματα αρωγής και στήριξης μετά από φυσικές καταστροφές, έχει αρχίσει να πραγματοποιεί κάποιες επαφές με ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και εκπροσώπους του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου της Εύβοιας.

Αντικείμενο των επαφών του νέου στελέχους του Μεγάρου Μαξίμου είναι αφενός η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης και, αφετέρου, ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων ώστε να υλοποιηθούν τα μέτρα αποκατάστασης και στήριξης το συντομότερο δυνατόν και να φθάσει άμεσα η κρατική αρωγή στους δικαιούχους.

Την Παρασκευή αλλά και χθες ο κ. Τριαντόπουλος συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό και τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, Γιώργο Κελαϊδίτη. Τη Δευτέρα είχε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη, στη Χαλκίδα.

Την ίδια ημέρα είχε στην Αθήνα συναντήσεις εργασίας με τον Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννη Κοντζιά, και τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, Ηλία Μπουρμά, μαζί με εκπροσώπους του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου της Εύβοιας. Παράλληλα, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και παραγωγικούς φορείς της Εύβοιας.

Σήμερα, θα βρεθεί στη Χαλκίδα για να συναντήσει και πάλι τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ενώ πιο πριν συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Διονύσουν Ιωάννη Καλαφατέλη στον Άγιο Στέφανο.

Δείτε επίσης: Σεμινάριο πρώτων βοηθειών στη Θεσσαλονίκη: Ο ΟΦΚΑΘ εκπαιδεύει προσωπικό σε κατάστημα εστίασης

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading