Από «χρυσάφι» τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Αυξήσεις έως 101%

Τα πρόστιμα που «έπεσαν» αφορούν σε περιπτώσεις που οι εταιρείες δεν ενημέρωσαν το ΥΝΑΝΠ, όπως προβλέπει η νομοθεσία για μεταβολή των τιμών των εισιτηρίων – Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παραμένουν και φέτος στα ύψη

Σε μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσονται για τα νοικοκυριά οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, βάζοντας εμπόδια στον εσωτερικό τουρισμό λόγω των απαγορευτικών τιμών τους. Οι αυξήσεις μάλιστα σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας Vivanoda φτάνουν έως το 101% σε συγκεκριμένα δρομολόγια, με την Ελλάδα να αποτελεί την 11η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης σε τιμές. Βάσει της έρευνας, ο δείκτης τιμών για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2023.

propoli

Ειδικότερα, βάσει της εν λόγω έρευνας, οι έξι διαδρομές που είχαν την μεγαλύτερη άνοδο (μέση τιμή ανά άτομο για ταξίδι 100 χλμ) ήταν: Πάρος – Σύρος: 101%, Λέρος – Λειψοί: 73%, Σίφνος – Φολέγρανδρος: 68%, Μύκονος – Κουφονήσια: 58%, Νάξος – Κουφονήσια: 29%, Πάτμος – Πυθαγόρειο: 27%

Σαρωτικοί έλεγχοι

Σε 277 ελέγχους, στο πλαίσιο παρακολούθησης των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, προχώρησε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέσω των Λιμενικών Αρχών της επικράτειας, από 7.6.2024 έως και 16.6.2024.

Στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν 377 έλεγχοι σε Ε/Γ και Ε/Γ-Ο/Γ πλοία της ακτοπλοΐας και βεβαιώθηκαν επτά παραβάσεις για παράλειψη ενημέρωσης της αρμόδιας Αρχής, σχετικά με μεταβολές των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων και των προβλεπόμενων προστίμων. Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Loading