Χαιρετισμός Σακελλαροπούλου στην εκδήλωση για την «Πρώτη Σημαία» στη Σκιάθο: “Ανεκτίμητο το συμβολικό βάρος της πρώτης γαλανόλευκης”

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση στη Σκιάθο για την «Πρώτη Σημαία», που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αναφορικά με το γενέθλιον της ελληνικής σημαίας, του πλέον ιερού συμβόλου του έθνους, κάτι που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης στη δημιουργικότητα των σύγχρονων εικαστικών του τόπου μας.

propoli

Όπως ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου «Επιλέγοντας ως τόπο παρουσίασης της έκθεσης την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σκιάθο, όπου και συνελήφθη η ιδέα και υλοποιήθηκε η κατασκευή της πρώτης γαλανόλευκης της Επανάστασης, μετέχετε στο οραματικό τόλμημα των προγόνων μας και διασώζετε την ουσία του πολύτιμου ιστορικού συμβάντος που συντελέστηκε εδώ. Και η ουσία αυτή δεν είναι άλλη από τη μεγαλειώδη ταπεινότητα του χειροποίητου που αποκρυσταλλώθηκε στο απέριττο κυανό υφαντό με τον λευκό σταυρό εκείνης της πρώτης ελληνικής σημαίας».

Ταυτόχρονα, η ίδια υπενθυνμίζει ότι «Σχεδιασμένη από τον αρχηγό των κλεφτών της Θεσσαλίας Νικοτσάρα και τον καπετάνιο Γιάννη Σταθά σε συνεργασία με τον Όσιο Ηγούμενο Νήφωνα, η πρώτη γαλανόλευκη δεν έγινε με ακριβά υλικά, σε οργανωμένα εργαστήρια. Η απλότητά της ήταν ευθέως ανάλογη προς τον μόχθο των ανωνύμων που την ύφαναν στον αργαλειό τους και το συμβολικό της βάρος ανεκτίμητο, αφού συμπύκνωσε στις πτυχές της τις ελπίδες του λαού μας για ελευθερία και ανεξαρτησία».

Τέλος, η ΠτΔ έδωσε συγχαρητήρια στους εμπνευστές της εικαστικής εγκατάστασης, την επιμελήτρια της, ιστορικό τέχνης Ίριδα Κρητικού, και ειδικά τους καλλιτέχνες που πήραν μέρος και τη λάμπρυναν.

«To χέρι τους θυμάται τη χαρά της χειροτεχνίας και το πνεύμα τους τιμά την τόλμη και την επινοητικότητα των προγόνων μας, που γνώριζαν να μετατρέπουν απλά μέσα και ευτελή υλικά σε φορείς υψηλών νοημάτων» ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Δείτε επίσης: Θεσσαλία: Ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες σε περιοχές Καρδίτσας και Τρικάλων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading