Χαλκίδα – Η «αμαρτωλή» ΔΟΥ: Εκβίαζαν επιχειρηματίες για «έξτρα εισόδημα»

«Έδωσα 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστώ», λέει θύμα τους

Για τις 10 το πρωί της Παρασκευής «ανανέωσαν το ραντεβού» τους με τον ανακριτή οι πέντε εφοριακοί, ο λογιστής και η διεκπεραιώτρια, μέλη του κυκλώματος που «ψάρευε» πελάτες μεταξύ των φορολογούμενων επιχειρηματιών στη ΔΟΥ Χαλκίδας, εξυπηρετώντας τους εκβιαστικά και με το αζημίωτο.

propoli

Τον Νοέμβριο του 2023 ξεκίνησε η έρευνα από τις Εσωτερικές Υποθέσεις για την υπόθεση των εφοριακών της Χαλκίδας, ύστερα από μια καταγγελία που έγινε στους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. Έτσι χθες οι Αρχές προχώρησαν σε συνολικά 7 συλλήψεις μετά από έφοδο στη ΔΟΥ Χαλκίδας. Χειροπέδες πέρασαν στη διευθύντρια, τον υποδιευθυντή και πέντε υπαλλήλους της εφορίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, άτομα που εργάζονταν στη συγκεκριμένη εφορία ζητούσαν χρήματα από πολίτες που είχαν φορολογικές εκκρεμότητες, προκειμένου να τους βοηθήσουν είτε να τις… τακτοποιήσουν έκνομα είτε να βγάλουν φορολογικά πιστοποιητικά.

Τουλάχιστον 17 επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας είχαν πέσει θύματα της εγκληματικής οργάνωσης την οποία είχαν στήσει οι εφοριακοί της πόλης, εκβιάζοντας και αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά από τα θύματά τους.

Χθες το πρωί ειδοποιήθηκαν οι Αρχές ότι ένας πολίτης έχει έναν φάκελο με 10.000 ευρώ, προκειμένου να τον παραδώσει στα μέλη του κυκλώματος, έγινε η έφοδος, ενώ εντοπίστηκε και ο φάκελος με τα χρήματα στο γραφείο της διευθύντριας. Η τελευταία, όπως ανακοινώθηκε, είχε τον ηγετικό ρόλο, ήταν το άτομο που έπαιρνε και διένειμε τα χρήματα στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, φρόντιζε να βρίσκονται τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις.

«Έδωσα 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστώ από τον εκβιασμό»

Θύμα της οργάνωσης είπε στις Αρχές, σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Παρέδωσα στην προϊσταμένη, εντός του γραφείου της, έναν κλειστό φάκελο λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης από υπαλλήλους της ανωτέρω υπηρεσίας για βλάβη της επιχείρησής μου. Δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς και στις 17-05-2024, ημέρα Παρασκευή, είχε ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο».

Θύμα, η καταγγελία του οποίου «ξετύλιξε το κουβάρι των αποκαλύψεων» για να οδηγήσει σε συλλήψεις, είπε στις Αρχές: «Παρέδωσα το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, για να απεγκλωβιστώ από τον εκβιασμό τους. Οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της υπαλλήλου…».

Οι υψηλές διασυνδέσεις της διευθύντριας και το… «τεφτέρι»

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της διευθύντριας της ΔΟΥ Χαλκίδας, εντοπίστηκε και κατασχέθηκαν 10.000 ευρώ, καθώς και ο φάκελος μέσα στον οποίο παραδόθηκε από τον πολίτη το ποσό αυτό.

Στο πλαίσιο των ερευνών ελήφθησαν αντίγραφα υποθέσεων, από το συμβατικό αρχείο της εφορίας της πόλης, όπου οι ιδιώτες κατέβαλαν χρήματα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ενδελεχής φορολογικός έλεγχος.

Εκεί εντοπίστηκε επίσης σε σημειωματάριο που κατασχέθηκε, να αναγράφονται ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών της οργάνωσης και εμπλεκομένων, που προέκυψαν κατά την έρευνα, ημερομηνίες και αναγραφόμενα χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά.

Ειδικότερα, αναγράφονται τα ονόματα ΒΑΡ., ΝΤΑ., «ΣΠΥΡΟΣ», με αναγραφόμενα ποσά δίπλα από 250 έως 11.000 ευρώ και ημερομηνίες από 4-11-2020 έως και τον Μάιο του 2024.

Κατά την προσαγωγή της, η προϊσταμένη της ΔΟΥ ανέφερε προφορικά ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, τον Σεπτέμβριο του 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες.

Όταν ανέλαβε τη θέση της Προϊσταμένης, την προσέγγισαν δύο υπάλληλοι – η υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας και η διεκπεραιώτρια – αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες, πείθοντάς την να συμμετέχει ως προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες.

Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα της απολογίας, η διευθύντρια αρνήθηκε να πει οτιδήποτε και δεν υπέγραψε την κατάθεση.

Πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας είχε προμηθευτεί τηλέφωνο με αλβανικό νούμερο και αλβανικό όνομα, θεωρώντας έτσι ότι δεν θα μπορεί να την εντοπίσει κανείς από τις αρχές και δε θα κινδυνεύσει. Οι αστυνομικοί όμως μπορούσαν και την παρακολουθούσαν μέσω των νόμιμων επισυνδέσεων και την άκουγαν να κλείνει όλες τις «δουλειές» της.

Η 52χρονη πάντως, φαίνεται να έχει υψηλές γνωριμίες και να απολάμβανε ειδικής μεταχείρισης. Έγγραφο που δημοσιεύει το documentonews.gr, αποκαλύπτει πως η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, ορίστηκε επικεφαλής, με απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή, πριν από περίπου έναν χρόνο και μάλιστα με «ειδική Αιτιολογία του Διοικητή της ΑΑΔΕ».

Επιπρόσθετα, τον περασμένο Φεβρουάριο, η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας είχε βραβευθεί από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Σπανάκη και τη Βουλευτή Ευβοίας Κωνσταντίνα Καραμπατσόλη, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Τμήματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, «για το σημαντικό έργο που επιτελείται στην εν λόγω Υπηρεσία».

Νωρίτερα πάντως, τόσο ο Διοικητής της ΑΑΔΕ όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχαν σπεύσει να νίψουν τας χείρας τους και να δηλώσουν την «αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη μηδενική ανοχή μας στη διαφθορά», ο κ. Πιτσιλής και την αδιάλειπτη μάχη της κυβέρνησης «ενάντια σε παραβατικές συμπεριφορές σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις», ο Κωστής Χατζηδάκης.

Loading