Διαμαρτυρία στη Χίο για το ναυάγιο προσφύγων που οδήγησε σε 15 θανάτους, με φαναράκια στη θάλασσα προς τιμή τους. Στο λιμάνι της Χίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από συλλογικότητες, φορείς και κατοίκους, με αφορμή το πρόσφατο ναυάγιο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 προσφύγων. Οι διαδηλωτές προχώρησαν σε πορεία κρατώντας πανό που ανέφεραν 15 νεκροί είναι δολοφονία, η ασφάλειά μας ο τάφος τους και κατευθύνθηκαν προς το Λιμεναρχείο, φωνάζοντας ρυθμικά δολοφόνοι. Στη συνέχεια, άναψαν φαναράκια και τα άφησαν να επιπλέουν στη θάλασσα, ως φόρο τιμής στα θύματα της τραγικής αυτής κατάστασης.
Άλλες 15 ζωές χάθηκαν χθες βράδυ στη θάλασσα της Χίου, προκαλώντας αυξανόμενα ερωτηματικά σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη η σύγκρουση του υπερσύγχρονου σκάφους του λιμενικού με τη βάρκα των προσφύγων. Οι διοργανωτές της κινητοποίησης από τον Κοινωνικό Χώρο Αντίβαρο αναρωτιούνται: Πώς προέκυψε αυτή η σύγκρουση σε μια σχετικά ήρεμη θάλασσα; Ποιες είναι οι προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας για το λιμενικό, όταν αντιμετωπίζει πλωτά φέρετρα με δεκάδες επιβαίνοντες;
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, το λιμενικό φαίνεται να έχει περιοριστεί στο να δείξει μόνο το σκάφος του με ελάχιστα σημάδια από τη σύγκρουση. Η βάρκα των προσφύγων; Θα μας την δείξουν; Απαιτούν επίσης από την αρμόδια εισαγγελία να διατάξει ανεξάρτητη και άμεση έρευνα για το ναυάγιο αυτό. Τέλος, οι διαμαρτυρόμενοι επισημαίνουν την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και του λιμενικού σώματος, αναφέροντας προηγούμενες περιπτώσεις pushbacks, με το ναυάγιο της Πύλου να είναι το πιο σοβαρό παράδειγμα. Αναρωτιούνται μήπως υπήρξε και εδώ μια τέτοια προσπάθεια ‘αποτροπής’ που κατέληξε σε τραγωδία.
in.gr
![]()

