Δέκα χρόνια «Διαπαιδαγώγηση Αξιών»: το έργο της ΑΞΙΟΝ σε Γερμανία και Ελλάδα, όπως το περιγράφει η Ι. Ζαχαράκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δέκα χρόνια «Διαπαιδαγώγηση Αξιών»: το έργο της ΑΞΙΟΝ σε Γερμανία και Ελλάδα, όπως το περιγράφει η Ι. Ζαχαράκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δέκα χρόνια στενής συνεργασίας με το σχολείο «Αδελφοί Σολ» του Solingen γιόρτασε στις 12 Οκτωβρίου 2026 η AΞION – Ακαδημία Αξιών, με επίκεντρο τη Διαπαιδαγώγηση Αξιών και την καλλιέργεια αλληλοσεβασμού, υπευθυνότητας, ενσυναίσθησης και δημοκρατικής συνείδησης στο σχολικό περιβάλλον.

Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού

Η συνεργασία αυτή, σύμφωνα με όσα τονίζει η Ιωάννα Ζαχαράκη, ιδρύτρια της ΑΞΙΟΝ – Ακαδημίας Αξιών και υπεύθυνη του προγράμματος «Διαπαιδαγώγηση Αξιών», αλλά και αντιδήμαρχος στο δήμο Solingen με καταγωγή από τη Χρυσομηλιά της Καλαμπάκας, είναι ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία της Ακαδημίας, που εδώ και χρόνια προωθεί την εκπαίδευση αξιών ως αναπόσπαστο μέρος της παιδείας και της κοινωνικής ανάπτυξης παιδιών και νέων.

Η ΑΞΙΟΝ – Ακαδημία Αξιών, με έδρα το Solingen της Γερμανίας, προωθεί πιο αναλυτικά την ανθρωπιστική παιδεία και την καλλιέργεια αξιών ως θεμέλια μιας δημοκρατικής, συμπεριληπτικής και αλληλέγγυας κοινωνίας.

Με έμπνευση από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, ιδιαίτερα από τη σωκρατική διδασκαλία της αυτογνωσίας, τα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη και τη «Φιλοκαλία», η ΑΞΙΟΝ – Ακαδημία Αξιών αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών, καλλιεργώντας τον αλληλοσεβασμό, την ενσυναίσθηση, την υπευθυνότητα, την ουσιαστική επικοινωνία και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Κεντρική δράση της είναι το πρόγραμμα «Διαπαιδαγώγηση Αξιών για την Καλλιέργεια του Αλληλοσεβασμού», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά, νέους, εκπαιδευτικούς και γονείς. Σε συνεργασία με σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς, συμβάλλει στην ενσωμάτωση της αξιακής εκπαίδευσης στην καθημερινή σχολική πρακτική, ενισχύοντας την αυτογνωσία, την κοινωνική υπευθυνότητα και την ειρηνική συνύπαρξη.

Όραμα της ΑΞΙΟΝ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η διαμόρφωση ενεργών και υπεύθυνων πολιτών που σέβονται τον συνάνθρωπο, αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα και συμμετέχουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας με ανθρωπιά, ισότητα, αλληλεγγύη και δημοκρατία. Πιο αναλυτικά, η κ. Ζαχαράκη τονίζει:

«Ως ιδρύτρια της ΑΞΙΟΝ – Ακαδημίας Αξιών, αισθάνομαι ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τη μακρόχρονη πορεία και το έργο μας, που κατάφερε να ενταχθεί θεσμικά στα σχολικά προγράμματα. Μέσα από τη συστηματική καλλιέργεια αξιών, συμβάλλουμε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών, με θεμέλιο τις διαχρονικές ανθρωπιστικές αρχές της ελληνικής φιλοσοφίας.

Πιστεύω βαθιά ότι η παιδεία των αξιών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη υπεύθυνων, ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών, που σέβονται τον συνάνθρωπο και συμβάλλουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας με περισσότερη ανθρωπιά, αλληλεγγύη και δημοκρατία».

Η διαπαιδαγώγηση αξιών στην πράξη

Η ΑΞΙΟΝ συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο του Βούπερταλ στην εκπαίδευση φοιτητών και φοιτητριών, ώστε να μπορούν να υλοποιούν προγράμματα διαπαιδαγώγησης αξιών σε σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς. Επιπλέον, παιδιά που έχουν ήδη παρακολουθήσει το πρόγραμμα εκπαιδεύονται ώστε να μεταδίδουν τις αξίες που διδάχθηκαν και να τις διδάσκουν τα ίδια σε μαθητές μικρότερων τάξεων. Η ενεργός συμμετοχή των παιδιών στη μετάδοση των αξιών αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό στόχο του προγράμματος, καθώς ενισχύει την υπευθυνότητα, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών.

Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, συζητήσεις, συνεργατικές ασκήσεις και την επεξεργασία καθημερινών κοινωνικών καταστάσεων, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, να αναγνωρίζουν τις αξίες που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις και να τις εφαρμόζουν στην πράξη.

Στόχος δεν είναι μόνο να γνωρίζουν τι σημαίνει σεβασμός, δικαιοσύνη ή υπευθυνότητα, αλλά να μαθαίνουν να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αξίες στην καθημερινή τους ζωή, αλλά και να έχουν:

* Εναλλακτικές δυνατότητες, να συνεργάζονται και να επιλέγουν λύσεις που λαμβάνουν υπόψη το κοινό καλό.

* Αλληλεγγύη και κοινωνική συμμετοχή: να ενδιαφέρονται για τους άλλους, να προσφέρουν βοήθεια και να αναγνωρίζουν τη σημασία της ενεργού συμμετοχής στη σχολική και κοινωνική ζωή.

Οι δεξιότητες αυτές ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών, διευκολύνουν τη δημιουργία θετικών σχέσεων και συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός σχολικού περιβάλλοντος όπου όλοι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, αποδεκτοί και ισότιμοι. Το έργο της Ακαδημίας έχει αναγνωριστεί και σε τοπικό επίπεδο: το 2017 τιμήθηκε με το Kurt-Kreuser-Preis του Solingen και το 2024 με το Solinger Schulpreis.

Πέρα από το εκπαιδευτικό της έργο, η Ακαδημία Αξιών έχει συμβάλει στην υποστήριξη ιδρυμάτων για παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Βέροια, προσφέροντας εκπαιδευτικό υλικό και δωρίζοντας ένα μικρό λεωφορείο για την κάλυψη των αναγκών τους. Παράλληλα, έχει στηρίξει με εκπαιδευτικό υλικό 12 σχολεία στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, τα οποία επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Βιογραφικό της ιδρύτριας

Η Ιωάννα Ζαχαράκη είναι Φιλόλογος, Κοινωνιολόγος, Αντιδήμαρχος στη Γερμανία, Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, από τη Χρυσομηλιά Καλαμπάκας. Είναι επίσης εισηγήτρια-σύμβουλος σε κοινωνικό φορέα, εντεταλμένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μπόχουμ, με δημοσιεύσεις συγγραμμάτων, ιδρύτρια Ελληνογερμανικού Παιδικού Σταθμού και της Ακαδημίας Αξιών. Υπήρξε μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για βοήθεια προσφύγων μέχρι τον Ιούνιο του 2023 και είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού. Έχει βραβευτεί με την υψηλότερη διάκριση, τον Ομοσπονδιακό Σταυρό Αξίας του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την Agenta Preis Solingen, τον Χρυσό σταυρό του Κοινωνικού Φορέα της Διακονίας, ανακηρύχτηκε δραστήρια Γυναίκα της χρονιάς 2015 στον δήμο της και ως Ελληνίδα του Κόσμου το 2023. Το 2024 της απονεμήθηκε από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατρίας το βραβείο «ΑΡΓΩ» του Δικτύου Ελλήνων Βρυξελλών.

Αποστόλης Ζώης

* Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από την Ιωάννα Ζαχαράκη για χρήση

Loading

Play