Διερεύνηση εμπορίας παράνομων φυτοφαρμάκων: Σοβαρές προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία

Διερεύνηση εμπορίας παράνομων φυτοφαρμάκων: Σοβαρές προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία

Τα κέρδη τους από την εμπορία παράνομων φυτοφαρμάκων είναι μυθικά και ξεπερνούν πολλές φορές εκείνα από τη διακίνηση ναρκωτικών. Τα λόγια αυτά ανήκουν σε ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται σε ένα συνεχές κυνήγι για την αντιμετώπιση μιας ευρείας διακίνησης παράνομων φυτοφαρμάκων στα βόρειο-ανατολικά σύνορα της χώρας. Η χρήση τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, καθώς τα ίχνη τους στα γεωργικά προϊόντα που καταναλώνουμε δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.

Το βράδυ της 23ης Μαρτίου 2024, αστυνομικοί του τμήματος ασφαλείας του Κιλκίς έλαβαν πληροφορίες ότι σε αγροτική περιοχή της Ημαθίας δρα ένα από τα πιο οργανωμένα κυκλώματα που εισάγει και διακινεί παράνομα φυτοφάρμακα. Με την εγκατάσταση καρτέρι, παρατήρησαν ένα ανύποπτο φορτηγό με δύο ΙΧ αυτοκίνητα γύρω του.

Αφού διαπίστωσαν ότι το φορτηγό ήταν γεμάτο με κούτες παράνομων φυτοφαρμάκων, προχώρησαν σε επιχείρηση. Δύο αλλοδαποί και τέσσερις άνδρες ελληνικής καταγωγής προσπάθησαν να τα μεταφορτώσουν στα αυτοκίνητά τους, αλλά τελικά συνελήφθησαν. Κατασχέθηκαν 318 δοχεία λαθραίων φυτοφαρμάκων και 680 συσκευασίες, με άλλες 98 να έχουν μεταφορτωθεί στα ΙΧ.

«Είναι συνεχώς αυξανόμενες οι περιπτώσεις παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Περίπου 3.000 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί», αναφέρει ο καθηγητής γεωργικής φαρμακολογίας Κωνσταντίνος Αλειφέρης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ρωτώντας για την επικινδυνότητα των παράνομων φυτοφαρμάκων, τονίζει ότι «όταν μιλάμε για τον καταναλωτή, πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για μικρά παιδιά και ανθρώπους με χρόνια νοσήματα». Η πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και αυστηροί.

Το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για τη χρήση φυτοφαρμάκων είναι ιδιαίτερα αυστηρό. Τα προϊόντα που διατίθενται στην Ελλάδα πρέπει να φέρουν αριθμό άδειας από το υπουργείο Γεωργίας. Ένας σπουδαστής στο εργαστήριο έδειξε ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα χρονολογείται από το 2009.

Ο καθηγητής υπογραμμίζει τη σημασία γνώσης της δραστικής ουσίας ενός παράνομου φυτοπροστατευτικού προϊόντος για την εκτίμηση της επικινδυνότητάς του. Στο εργαστήριο υπάρχουν όλα τα κατάλληλα μηχανήματα για τις απαραίτητες αναλύσεις.

Όσον αφορά την προέλευση των παράνομων φυτοφαρμάκων, υπάρχουν ιστοσελίδες από την Κίνα που διαφημίζουν προϊόντα που μπορούν να προμηθεύσουν την Ευρώπη. Επίσης, πληροφορίες μιλούν για παράνομα εργαστήρια στην Ουκρανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Ο Γιώργος Ποντίκας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Syngenta Hellas, επισημαίνει ότι οι αγρότες δεν έχουν συμφέρον να χρησιμοποιούν παράνομα φυτοφάρμακα και ζητά αυστηρότερες ποινές για τους λαθρέμπορους. «Το ζήτημα είναι τι γίνεται μετά τη σύλληψη. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να τιμωρηθούν, όχι μόνο με πρόστιμο», τονίζει.

Loading

Play