Δημογραφικές και στεγαστικές προκλήσεις στη Λαμία: Στρατηγικές και ανησυχίες στο STAR Forum

Δημογραφικές και στεγαστικές προκλήσεις στη Λαμία: Στρατηγικές και ανησυχίες στο STAR Forum

Στο πλαίσιο του STAR Forum που διεξάγεται στη Λαμία, με θέμα «Στεγαστικό και δημογραφικό: κρίσεις σε σύγκλιση», αναδείχθηκε η πολυπλοκότητα των δύο θεμάτων, με κοινή διαπίστωση την ανάγκη για συντονισμένες και μακροχρόνιες παρεμβάσεις.

Ο γενικός γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, παρουσίασε τη συνολική κυβερνητική στρατηγική, υπογραμμίζοντας ότι «είναι κρίσιμο να ανταποκριθούμε σε σοβαρές προκλήσεις» μέσω συνεργασίας όλων των επιπέδων διοίκησης. Αναφέρθηκε στο δεκαετές εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό και στα μέτρα στήριξης της οικογένειας, της απασχόλησης και της περιφέρειας, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται βάθος χρόνου» για να αποδώσουν.

Δημάρχοι της Στερεάς Ελλάδας εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τη μείωση του πληθυσμού και την ερήμωση της υπαίθρου. Ο δήμαρχος Καρπενησίου, Χρήστος Κακκαβάς, τόνισε τη σύνδεση των δύο ζητημάτων, ενώ ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, επεσήμανε ότι το κύριο πρόβλημα στην περιφέρεια είναι η πληθυσμιακή μείωση, όχι η στέγαση. Ο δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Γιάννης Σταθάς, ανέδειξε τις επιπτώσεις του brain drain και την ανάγκη επιστροφής των νέων.

Κοινός παρονομαστής των παρεμβάσεων ήταν ότι χωρίς στοχευμένες πολιτικές για εργασία, υγεία, παιδεία και ποιότητα ζωής, η αναστροφή της δημογραφικής κρίσης παραμένει δύσκολη. Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πιο γηράσκουσες χώρες της Ευρώπης, γεγονός που καθιστά την ανάγκη παρέμβασης ακόμη πιο επιτακτική.

Στο πεδίο της στεγαστικής πολιτικής, αναφέρθηκαν μέτρα όπως τα κίνητρα μετεγκατάστασης και οι παρεμβάσεις για την επιστροφή νέων που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Ο κ. Γλούμης-Ατσαλάκης τόνισε ότι «χρειάζεται βάθος χρόνου για να δούμε τα αποτελέσματα», επισημαίνοντας τη σημασία της ποιότητας ζωής ως καθοριστικού παράγοντα.

Loading

Play