«Τι να έρθω για ένα σκύλο; Δώστε της ένα Ζάναξ!».
Αυτή ήταν η απάντηση της εφημερεύουσας γιατρού στην Κύθνο, όταν μια γυναίκα κατέρρεε δίπλα στο ψυχορραγούν ζώο της. Κι αν αυτή η φράση δεν είναι από μόνη της ντροπιαστική για μια κοινωνία, έρχεται να την επισφραγίσει η απόλυτη αδράνεια όλων των αρχών: του Δήμου, της Αστυνομίας, της τοπικής εκκλησίας, ακόμη και των απλών κατοίκων.
Κανείς δεν είδε, κανείς δεν άκουσε, κανείς δεν βγήκε έξω όταν μια γυναίκα ούρλιαζε στη μέση της νύχτας γιατί της δολοφόνησαν το σκυλί.

Η Λένα Μανδανισιώτη ήρθε να δουλέψει σεζόν στην Κύθνο και έφυγε με έναν νεκρό σκύλο, έναν ψυχολογικό τραυματισμό και ένα νησί να σωπαίνει σαν να μη συνέβη τίποτα. Η Έλλη, το ένα από τα δύο σκυλιά της, έφαγε φόλα λίγα μέτρα από την πόρτα του σπιτιού της. Μέσα σε λίγα λεπτά σπαρταρούσε από τον πόνο. Η Λένα ούρλιαζε στον δρόμο με γυμνά πόδια, έπεφτε στο πεζοδρόμιο, κατέρρεε μπροστά σε κλειστά παράθυρα.
Η αστυνομία δεν έκανε έρευνα, δεν συνέλεξε φόλες, δεν αναζήτησε στοιχεία. Ο Δήμος όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά κατηγορείται από την ίδια για προσπάθεια συγκάλυψης. Μόνο όταν πιέστηκε ασφυκτικά, αναγκάστηκε να βγάλει μια χλιαρή ανακοίνωση μέρες μετά, για «δηλητηριάσεις αδέσποτων».
Την ίδια ώρα, μέσα στη χώρα και στα χωράφια της Κύθνου, πεθαίνουν αδέσποτα το ένα μετά το άλλο. Γατιά σκελετωμένα, άρρωστα, έγκυα – και τώρα και νεκρά. Ολόκληρη η Κανάλα μυρίζει πτώματα, λένε κάτοικοι. Όμως κανείς δεν μιλά. Κανείς δεν θυμάται. Κανείς δεν παραδέχεται.
Η Λένα συνεχίζει να ψάχνει βοήθεια. Να ζητά μαρτυρίες, στοιχεία, απαντήσεις. Να στέλνει emails, να μιλά με την ΕΛ.ΑΣ., τον Ιατρικό Σύλλογο, τη Δικαιοσύνη. Ζητά μόνο αυτό που προβλέπει ο νόμος: την απόδοση ευθύνης για ένα κακούργημα.
Αν σε αυτή τη χώρα, το να σκοτώνεις ζώο με φόλα είναι ποινικά κακούργημα, τότε ποιος τολμά να εφαρμόσει τον νόμο στην πράξη;
Αν σε αυτή τη χώρα, η κοινωνία σωπαίνει όταν δολοφονούνται ανυπεράσπιστα πλάσματα, τότε ποιος είναι ο πραγματικός άρρωστος;
Και τέλος, αν για το κράτος ένας σκύλος δεν αξίζει βοήθεια, τότε ας μην απορούμε για τίποτα άλλο.
πηγή: theuntold.gr