Δράμα – Μουσείο Τραίνων: Ένα ταξίδι μέσα στην ιστορία και την παράδοση

Δράμα – Μουσείο Τραίνων: Ένα ταξίδι μέσα στην ιστορία και την παράδοση

Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Δράμας στέκει σιωπηλός, μα όχι βουβός. Οι ράγες μπορεί να μην αντηχούν πια από το σφύριγμα των τρένων, όμως η ιστορία εξακολουθεί να αναπνέει πίσω από τις βαριές ξύλινες πόρτες και τα πέτρινα θεμέλια. Στο δυτικό άκρο του επιβλητικού κτίσματος, μια διακριτική πινακίδα γράφει «Μουσείο Τραίνων» και προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στον χρόνο. Το μουσείο διαθέτει όλες τις προδιαγραφές ώστε να αποτελεί έναν χώρο διατήρησης και ανάδειξης της σιδηροδρομικής ιστορίας του τόπου και ιδιαίτερα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πρόκειται για έναν μουσειακό χώρο που ταυτόχρονα συνιστά και μια βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη, προσφέροντάς του ένα μοναδικό ταξίδι μέσα από την ιστορία του σιδηροδρόμου. Ολόκληρος ο σιδηροδρομικός σταθμός της Δράμας, συνολικής έκτασης 198 στρεμμάτων, λειτουργεί ως ένα υπαίθριο μουσείο, με το εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής κτίσμα του κεντρικού σταθμού να δεσπόζει επιβλητικά στον χώρο.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Αποθήκης Εμπορευμάτων, του Μηχανοστασίου και της Αίθουσας Αναμονής κρύβονται, σήμερα, μικροί θησαυροί. Όσα αντικρίζει ο επισκέπτης στο εσωτερικό τους είναι φορτισμένα με συναίσθημα, συγκίνηση, προσπάθεια, κόπο, αλλά και με όμορφες αναμνήσεις, εικόνες και βιώματα.

Ο επισκέπτης αισθάνεται την ιστορία να συνομιλεί μαζί του, καθώς ανεβαίνει τα σκαλιά μιας Εστιάμαξας, με ιστορία εκατό ετών, που κάποτε ταξίδευε με το φημισμένο Όριεντ Εξπρές (Orient Express).

Οι άτυποι θεματοφύλακες της μνήμης

Παρά το γεγονός ότι το τρένο στη Δράμα έχει πολλά χρόνια να σφυρίξει, ο σιδηροδρομικός σταθμός δεν θυμίζει εγκατάλειψη, χάρη στα δραστήρια μέλη του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού & Αθλητικού Συλλόγου Σιδηροδρομικών & Φίλων Σιδηροδρόμων Δράμας «ΗΦΑΙΣΤΟΣ». Η εθελοντική εργασία που προσφέρουν, καθώς και η βαθιά αγάπη και το πάθος τους για τον σιδηρόδρομο, τους έχουν καταστήσει άτυπους αλλά ουσιαστικούς θεματοφύλακες μιας μακράς ιστορικής παράδοσης.

Τα τελευταία χρόνια, η καθοριστική συμβολή του μεγάλου ευεργέτη της Δράμας, επιχειρηματία Άρη Θεοδωρίδη, στη διάσωση της σιδηροδρομικής ιστορίας της περιοχής, έδωσε τη δυνατότητα στον σύλλογο να μεταφέρει την πλούσια μουσειακή συλλογή του σε έναν νέο χώρο, την παλιά Αποθήκη Εμπορευμάτων, η οποία ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων.

«Ένας περιοριστής κυκλώματος τηλεγράφου, που κατασκευάστηκε το 1890, αποτελεί το παλαιότερο έκθεμα της συλλογής, μαζί με τρεις μπρούτζινους τηλεγράφους, κατασκευασμένους στα τέλη του 19ου αιώνα», εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου «Ήφαιστος», Παναγιώτης Μακρόπουλος. Τρίτης γενιάς σιδηροδρομικός, ο κ. Μακρόπουλος αποτελεί ο ίδιος ζωντανό κομμάτι της σιδηροδρομικής ιστορίας της Δράμας.

Αναφορικά με την ιστορία που κρύβει η Εστιάμαξα και τα εκθέματα του μουσείου, ο κ. Μακρόπουλος προσθέτει ότι η τουριστική κίνηση έχει αυξηθεί, με περισσότερους από 3.000 επισκέπτες μόνο το πρώτο δεκάμηνο του 2025. Το «Μουσείο Τραίνων» της Δράμας δεν είναι απλώς ένας εκθεσιακός χώρος. Είναι μια ζωντανή υπενθύμιση πως, ακόμη κι όταν τα τρένα σταματούν να σφυρίζουν, η ιστορία συνεχίζει το ταξίδι της.

Loading

Play