Δυτική Μακεδονία: Η πρώτη Περιφέρεια που θα παράξει το δικό της υδρογόνο – Τι δήλωσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης

Την φιλοδοξία «η Δυτική Μακεδονία να καταστεί κόμβος παραγωγής υδρογόνου και να δημιουργήσει πρωτογενή και δευτερογενή απασχόληση αντίστοιχη της παρουσίας της ΔΕΗ στην περιοχή», διατύπωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

Στον απόηχο της πρότασης «White Dragon» ύψους 8 δις €, για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην Ελληνική επικράτεια, που κατατέθηκε πριν από μερικές ημέρες στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Ελλάδας για τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) από σημαντικούς ενεργειακούς οίκους όπως η ΔΕΗ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, η Motor Oil, η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο TAP και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ανέφερε ότι η πρόταση αυτή «θα συγκαταλέγεται στα τρία καλύτερα πρότζεκτ για την ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου στην Ευρώπη που θα εξετάσει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

propoli

Ο Γιώργος Κασαπίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις εξελίξεις, καθώς πριν από μόλις δύο χρόνια δεν ήταν πολλοί αυτοί που ασπάζονταν το φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης του πράσινου υδρογόνου αλλά όπως επεσήμανε «σήμερα έχουν συνταχθεί πολλοί πίσω από την προσπάθεια που ξεκίνησε από την Δυτική Μακεδονία και έχει μετασχηματιστεί σε εθνική προσπάθεια της Ελλάδας με το σύνολο των ενεργειακών Ελληνικών οίκων να πρωτοστατούν στην υλοποίησή του».

Όπως τονίζει ο ίδιος «η πρόταση του «White Dragon» είναι μετεξέλιξη της αρχικής πρότασης ύψους 2,5 δις € που κατατέθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης, το Σεπτέμβριο του 2019 στις Βρυξέλλες από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με την έγκριση της κυβέρνησης».

Για να συνεχίσει ο κ. Κασαπίδης:  «Βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία στη Δυτική Μακεδονία ενός Κόμβου Υδρογόνου Υψηλής Τεχνολογίας, Έρευνας, Ανάπτυξης & Καινοτομίας. Φιλοδοξούμε να συγκεντρώσουμε τους καλύτερους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την λειτουργία του», ενώ απηύθυνε έκκληση στους νέους «να προσανατολιστούν σε επιστημονικά πεδία και δεξιότητες που έχουν συνάφεια με τις τεχνολογίες παραγωγής Πράσινου υδρογόνου».

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "Συνολικό κόστος επένδυσης 8,063 δισ. € Διάρκεια έργου 2022- 2029 φάσεις R&D, FID και EET White Dragon H2 Παραγωγή υδρογόνου 250.000 τόνοι/έτος* διοχετευθεί αγωγούς ανανεώσιμο υδρογόνο σχεδόν Υδρογόνογια άλλες χρήσεις 58.000 έως 71.000 τόνοι/έτος Εξοικονόμηση CO2 11,5 εκατ. τόνοι/έτος Δημιουργία θέσεων εργασίας 18.000 άμεσες 29.500 έμμεσες Hydrogen H2"
*πηγή φωτογραφίας: Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Το σχέδιο της Περιφέρειας περιλαμβάνει τη χρήση του υδρογόνου για την λειτουργία των Τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας, όπως και τη χρήση ως καύσιμου στα οχήματα μεταφοράς.

Επιπλέον, διατύπωσε την αισιοδοξία ότι λόγω των αυξημένων κινήτρων της Ελληνικής πολιτείας θα υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις στο κύκλο παραγωγής του υδρογόνου και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν εταιρίες που έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την δημιουργία εργοστασίου συναρμολόγησης οχημάτων μεταφοράς που θα «καίνε» υδρογόνο».

Ακόμα υπογράμμισε ότι το τελικό σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση 4 GW ηλεκτρολυτών Η2 στη Δυτική Μακεδονία και προανήγγειλε ότι το 2022 «θα έχουμε τους πρώτους εκπροσώπους επενδυτών που θα έρθουν στην περιοχή», για να δουν δια ζώσης κτιριακές εγκαταστάσεις και άλλες λεπτομέρειες.

Τέλος, ο Γιώργος Κασαπίδης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι μέσα στο καλοκαίρι, με βάση και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, θα υπάρξει νομοθετικό σχέδιο που θα προβλέπει την χρήση υδρογόνου στις μεταφορές και προέβλεψε ότι «η Περιφέρεια θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα που θα παράξει το δικό της υδρογόνο και θα γεμίσει το ρεζερβουάρ του πρώτου οχήματος που θα καίει πράσινο υδρογόνο».

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Γονιδιακή θεραπεία για τη νωτιαία μυική ατροφία σε βρέφος στο Ιπποκράτειο

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading