Μόλις κυκλοφόρησε το 8ο τεύχος του περιοδικού «Ιστόρηση» του δήμου Λίμνης Πλαστήρα, με τίτλο Εν αρχή ήν ο Λόγος και θέμα τα θρησκευτικά μνημεία και άλλα τεκμήρια λαϊκής πίστης στις κοινότητες της Λίμνης Πλαστήρα. Πρόκειται για μία μονογραφία 414 σελίδων, η οποία καλύπτει τη θρησκευτική ζωή από τα χρόνια της αρχαιότητας μέχρι τις μέρες μας.
Στην αρχή υπάρχει ένα σημαντικό άρθρο του αρχαιολόγου Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη με δεκάδες αρχαία ιερά που βρέθηκαν στην περιοχή της Καρδίτσας, καθώς και στο Ναό του Απόλλωνα, στο Μοσχάτο της Λίμνης Πλαστήρα. Ακολουθούν ιστορικά στοιχεία της μεταβυζαντινής εποχής, της Οθωμανικής κυριαρχίας, ενώ ενδιαφέρουσα είναι η παρουσίαση 136 επαναστατικών κινημάτων και επαναστάσεων που σημειώθηκαν στον ευρύτερο χώρο. Στα άρθρα αναδεικνύεται ο ρόλος της Εκκλησίας σε αυτά, το τίμημα των καταστροφών, οι σφαγιασμοί, αλλά και τα θαύματα των τοπικών αγίων, όπως του Αγίου Σεραφείμ από την Πεζούλα Λίμνης Πλαστήρα.
Μέσα από το αφιέρωμα παρουσιάζονται τα μοναστήρια, εκκλησίες, ξωκκλήσια και προσκυνητάρια της περιοχής, με πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό. Επίσης, ενδιαφέρον έχουν ορισμένα άρθρα τα οποία αναδεικνύουν αθέατες πτυχές της Εκκλησιαστικής Παράδοσης, καθώς και τον σημαντικό ρόλο των γυναικών της υπαίθρου στην διατήρηση της θρησκευτικότητας μέσα από λαϊκά ήθη και έθιμα. Παράλληλα, ξεχωρίζει άρθρο το οποίο διερευνά ιστορικές και άλλες αιτίες για το βλάσφημο χαρακτήρα των Ελλήνων και τεκμηριώνει γιατί είμαστε ο μόνος λαός που βρίζει τα θεία.
Την έκδοση χαιρετίζει ο τοπικός μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, ενώ τις εργασίες υπογράφουν 20 γνωστοί ερευνητές τοπικής ιστορίας, επιστήμονες και συγγραφείς εγνωσμένης αξίας. Την ευθύνη έκδοσης έχει ο συγγραφέας και δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος και τυπώνεται στις εκδόσεις Φάος της Καρδίτσας.
Ο δήμαρχος σε σχετική ερώτηση για την έκδοση τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η βαθύτερη γνώση της ιστορικότητας του τόπου είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Συνεπώς μία σύγχρονη αυτοδιοίκηση έχει χρέος να συλλέξει όλα τα ιστορικά τεκμήρια και τα στοιχεία εκείνα που θα οδηγήσουν στην αυτογνωσία των επόμενων γενεών, συνάμα όμως θα εξασφαλίσουν ποιοτικά στοιχεία για τη σημερινή και μελλοντική ανάπτυξη».
Παράλληλα με το 8ο τεύχος ξεκίνησε νέα εκδοτική δραστηριότητα με τις θεματικές εκδόσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την ανάδειξη θεμάτων της Τοπικής Ιστορίας. Κυκλοφορεί μονογραφία του δικηγόρου Χρήστου Τ. Λιαπή, για τον Άγιο Σεραφείμ, ο οποίος φωτίζει πολύπλευρα τα ιστορικά γεγονότα και την προσωπικότητα του αγίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εκδόσεις κυκλοφορούν ελεύθερα σε ψηφιακή μορφή και είναι διαθέσιμες από την ιστοσελίδα του δήμου, ενώ η έντυπη μορφή είναι εκτός εμπορίου και διατίθεται αποκλειστικά και σε τιμή κόστους από τις εκδόσεις Φάος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ