Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Μεταφορών για αναζήτηση ευθυνών σχετικά με το χθεσινό περιστατικό της 04.01.26, το οποίο «είναι ικανό να εκθέσει όλη τη χώρα». Παράλληλα, απαιτεί τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ΥΠΑ με τεχνικό και υποστηρικτικό προσωπικό μέσω κατ’ εξαίρεση προσλήψεων.
Η Ομοσπονδία, στην ανακοίνωσή της, επισημαίνει τα διαχρονικά προβλήματα στελέχωσης και υποδομών που πλήττουν την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), υπογραμμίζοντας τις ελλείψεις στον τομέα του προσωπικού και την ανάγκη ανανέωσης των συστημάτων, χωρίς απτά αποτελέσματα από πλευράς των αρμόδιων φορέων.
Επιπλέον, αναφέρεται στη διαχείριση των Τελών Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑ), τα οποία προορίζονται για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αερολιμένων. Όπως τονίζει, η μεταφορά των εσόδων αυτών στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) περιορίζει τους πόρους της ΥΠΑ, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων.
Η ΟΣΥΠΑ καταγγέλλει επίσης πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΥΠΑ κατά της 24ωρης βάρδιας του τεχνικού προσωπικού, κυρίως στα περιφερειακά αεροδρόμια. Διαμαρτύρεται για την απόφαση αυτή σε μια χρονική περίοδο που η Υπηρεσία λειτουργεί με παλαιωμένα συστήματα και περιορισμένο προσωπικό, χωρίς να έχει προηγηθεί σχεδιασμός για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Τέλος, ζητά την ανάκληση της απόφασης για την κατάργηση των βαρδιών και την επαναφορά της 24ωρης λειτουργίας, όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στην κεντρική Υπηρεσία όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια.
![]()

