Ραγδαία μεταβολή του καιρού αναμένεται από το μεσημέρι της Τετάρτης, με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη να προειδοποιεί για καταιγίδες που θα πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας έως την Παρασκευή. Παράλληλα, εξηγεί γιατί οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές, ενώ τα μελτέμια συγκρατούν τον υδράργυρο σε χαμηλότερα επίπεδα στα νότια και τα παραθαλάσσια τμήματα.
Οι υψηλές θερμοκρασίες, όπως οι 39,3 στο Ηλιόλουστο του Κιλκίς, παρατηρούνται σε περιοχές που είναι πιο κλειστές και μακριά από την επίδραση της θάλασσας. Αυτές οι περιοχές είναι κυρίως ηπειρωτικές, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την εγγύτητα σε θερμές αέριες μάζες που εκτονώνονται στα βόρεια Βαλκάνια, να καταγράφονται αυτές οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε αντίθεση με πιο νότια διαμερίσματα, όπου οι θαλάσσιες εκτάσεις και τα μελτέμια διατηρούν χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως ανέφερε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Σχετικά με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί ένα ατμοσφαιρικό βουνό που επηρεάζει τη δυτική και κεντρική Ευρώπη. Αυτό θα στείλει θερμές αέριες μάζες προς την Ιβηρική Χερσόνησο και τμήματα της Γαλλίας, φτάνοντας μέχρι τα βόρεια τμήματα της Γερμανίας, με αποτέλεσμα να διατηρείται η ροή θερμών αερίων από την Αφρική.
Στη χώρα μας, παραμένουμε στα όρια αυτού του πεδίου υψηλής βαρομετρικής πίεσης, με ψυχρές αέριες μάζες να δημιουργούν τα μελτέμια και τον άστατο καιρό που θα κυριαρχήσει το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή. Σήμερα, αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες το μεσημέρι, μαζί με καταιγίδες.
Ο μετεωρολόγος τόνισε ότι αναμένονται καταιγίδες στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, καθώς και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου. Αύριο, Πέμπτη και Παρασκευή, οι καταιγίδες θα καλύψουν μεγαλύτερες εκτάσεις, θα έχουν περισσότερη διάρκεια και μεγαλύτερη ένταση, κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()

